Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Saint-Saëns

Combinació de sensacions. Estímul per als sentits, per a la imaginació i per a la complicitat dels adults

Camile-Saint-Saens.

Camile-Saint-Saens.

Acabar de sostenir, mirar, mirar, llegir, escoltar i admirar aquest àlbum i tenir ganes d’escriure’n immediatament la ressenya ha estat tot u; i ressenya positivíssima. El Carnaval dels Animals, d’Elisabetta Garilli, amb dibuixos de Valeria Petrone és una proposta editorial excel·lent, una intel·ligentíssima lectura. I sí: el títol prové de la famosa obra musical de Camille Saint-Saëns, la partitura de la qual és la base on el llibre aferma els continguts i l’experiència de la lectura. 

Els textos de Garilli, aquí en la versió catalana d’Anna Casassas, són divertits, clars, animen i conviden. Les il·lustracions de Petrone, a una passa del deliri més simpàtic, són d’una grandíssima congruència amb els textos i, compte!, amb la música que podem escoltar, via lector de codis QR. I és que l’àlbum és alhora de text, d’imatge i de so. Amb l’ús del lector de codis podrem escoltar la interpretació dels 14 moviments de l’obra de Saint-Saëns que fa l’Orquestra de Pàdua i del Vèneto: Introduction et marche royal du Lion, Poules et Coqs, Hémiones, etcètera. 

Combinació de sensacions. Estímul per als sentits i per a la imaginació. I per a la complicitat lector adult-lector nin. Bravo! Cal felicitar molt efusivament Combel per arrisacar-se a fer aquesta edició. No deu ser fàcil produir un àlbum tan complet ni trobar-lo en les fires ni decidir-se per ell, entre milers i milers de creacions atractives de tota mena. Aquesta creació ens agrada particularment. La trobam encertada, rodona. 

Els textos, petits poemes, mostren un bestiari reduït: del cigne als cangurs, dels Hemions als peixos de l’aquari o a les tortugues, són rics i expressius. Les imatges, en format gran, obliguen pels colors, per la gran figura o les grans figures dominants, pels detalls: les cames amb calçons retxats, i tenen cames els peixos i els vaixells; els corns que serveixen per amplificar el bram de l’ase, i que, invertits, semblen volcans en erupció; els aucells que, com el cucui, habiten “en el fons del bosc”... I aquests ulls! Hipnòtics? En cada figura, gran o petita (lleó i pollets, ases i tortugues), en totes. En els pianistes i en el propi compositor que és presentat al final, darrera dels animals que ha fet dansar o cantar en cada doble pàgina. Només els esquelets (els fòssils) no porten aquests calçons retxats. Detalls.

Para continuar leyendo, suscríbete al acceso de contenidos web

¿Ya eres suscriptor? Inicia sesión aquí

Y para los que quieren más, nuestras otras opciones de suscripción

Compartir el artículo

stats