Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Efemèride

Jimi Hendrix: Dues biografies

Coincidint amb els cinquanta anys de la mort del guitarrista, s’editen dues biografies del músic que visità Mallorca dos anys abans de morir

Hendrix en plena actuació a Palma.

El setembre de 1970 moria a Londres Johnny Allen Hendrix, considerat un dels grans guitarristes del rock de tots els temps. Coincidint amb l’efemèride, s’editen dos llibres sobre tan peculiar personatge, que actuà a Palma dos anys abans de morir, per inaugurar oficialment la sala de festes Sgt. Pepper’s, propietat del qui era el seu manager Frank Michael Jeffery, que ho era també de The Animals, entre altres grups.

De fet, Hendrix havia d’haver actuat abans a Mallorca, en el marc d’un festival musical previst el juliol de 1968 a la Plaça de bous de Palma i que, segons conta Tomeu Canyeles a un imprescindible article titulat “El día que Jimi Hendrix tocó en Mallorca”: “d’haver-se celebrat hauria reunit a The Byrds, Donovan, Scott McKenzie, The Tremeloes, Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich, The Incredible String Band, Ella Fitzgerald, Charles Aznavour, Tom Jones, Ray Charles, Gilbert Becaud, Françoise Hardy, Hendrix i fins i tot The Animals. Per raons de pressupost, aquest festival mai no es va acabar d’arrodonir i el Music Festival Productions l’acabà cancel·lant”.  

Hendrix, fa cinquanta-dos anys no era molt conegut entre els aficionats illencs, de fet la vetllada del concert que feu a Palma el local no es va acabar d’omplir. Això sí, hi anaren alguns dels músics pop/rock de l’època, com Lorenzo Santamaría, en aquell moment cantant dels Z 66, la formació que havia de ser l’habitual de la acabada d’inaugurar sala de festes. “Fou una nit memorable y en un dels moments del concert Hendrix va foradar el sòtil amb la guitarra”, comenta Santamaría. I afegeix: “Uns dies després el músic s’acostà per Sgt. Pepper’s, demanà una guitarra, i es posà a tocar amb nosaltres”.

Doncs bé, aprofitant l’efemèride dels cinquanta anys de la mort del qui avui és considerat un dels grans de la història del rock, apareixen dues publicacions que mostren diferents perfils del geni. Una ja disponible des de fa unes setmanes i l’altra prevista per a d’aquí a un mes.

La primera porta per títol Stone Free i es centra en el període més feliç i productiu de la vida de Jimi Hendrix: els nou mesos que va passar a Londres, de 1968 a 1969, quan preparava unes aparicions a la BBC i, sobretot, els dos mítics concerts en el Royal Albert Hall. Una curiositat: Hendrix va viure a la mateixa casa que segles abans havia ocupat Georg Friedrich Haendel. Sí, ambdós músics varen compartir espai, al districte de Westminster de la capital britànica, amb dos-cents anys de diferència. H de Haendel i H de Hendrix.

Tornem al llibre en qüestió: el títol, Stone free prové d’una cançó de Hendrix que diu així:

“Stone free to do what I please

Stone free to ride the breeze

Stone free I can't stay

I got to got to got to get away right now”

(Pedra lliure per fer el que vulgui/Pedra lliure per muntar la brisa/

Pedra lliure, no puc quedar-me/he de partir ara mateix)

L’autora és Jas Obrecht, periodista i editora de la revista Guitar Player i va signar també un altre llibre prou interessant Talking Guitar. conversations with musicians who shaped twentieth-century american music.  

Per Obrecht, Jimmi Hendrix ha estat el guitarrista més gran de la història del rock. Un personatge que ha esdevingut icona, creador de moda, iniciador de tendències. “El rocker més fascinant de Londres” segons el qualificà Mick Jagger.  

En el llibre hi trobarem records de músics, amics, periodistes, representants, tècnics de so... i les paraules del mateix geni musical. Un tresor documental, sens dubte.

Per la seva banda, Aliança Editorial anuncia la publicació, el proper 29 d'octubre, de Vida y muerte de Jimi Hendrix, de Mick Wall, autor també d’altres biografies musicals com les de Guns N 'Roses, Pearl Jam, The Doors, Lou Reed, Prince, o Led Zeppelin. Tota una garantia.

Per aquest volum, Wall s'ha basat en les seves pròpies entrevistes i en una extensa investigació per tal de redactar una exploració personal de Hendrix, organitzada a partir de moments clau de la seva vida i de la història del rock dels anys seixanta. 

Segons conta l’autor en el volum, que podrem veure publicat properament, Jimi Hendrix fou qui aconseguí que Eric Clapton es platejara deixar la música, també fou la persona davant la qual Bob Dylan es meravellà arran de la cançó All Along the Watchtower, Hendrix també feu que Miles Davis repensara el seu estil musical i, sens dubte marcà el festival de Wodstock amb el seu tema Star Spangled Banner. 

Però aquest volum és molt més, és també una exploració i un viatge al cor musical dels anys 60, amb la guerra del Vietnam com a fons i unes drogues que cada vegada es tornaven més potents i habituals.

JAS OBRECHT

JAS OBRECHT

Stone free. De Londres a Monterey: los nueve meses que cambiaron la historia del rock.

 Libros Cúpula, 336 pàgines, 22,5 €.

MICK WALL

MICK WALL

Vida y Muerte De Jimi Hendrix.

 Alianza, 280 páginas, 17,90 €

Compartir el artículo

stats