Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Música popular

Sarau per quaranta i molts d’anys

Sarau Alcudienc és una gran manera de donar vida al patrimoni propi

Sarau Alcudienc.

El centre de cultura tradicional d’Alcúdia s’ha regalat el millor present que hom podia imaginar per a celebrar els seus quaranta anys, un aniversari a tenir en compte: tot el temps de vida democràtica! Han fet un llibre-disc que reuneix el què fan i el què son. Què increïble és allò bé que surten les coses quan es fan bé. Perquè el regal ho és per a ells, vaja quina manera de celebrar-ho!, però ho és per tots nosaltres.

Estic bocabadada davant la fantàstica presentació en forma de CD i llibre que han fet del què han estat aquests anys de vida de Sarau Alcudienc. Aplec de cançons mostra un recorregut en paper amb fotos i unes interessants i adequades explicacions de tot allò que han fet i fan, però sobretot recull trenta-un talls musicals en què sonen i mostren el seu repertori. Gravacions fetes en l’estudi de CasMusic a Santa Eugènia, responsables també de la presentació en disc.

Perquè Sarau Alcudienc és una gran manera de donar vida al patrimoni propi: amb exquisides mostres de ball i una tasca de recerca d’indumentària que no fan sinó donar qualitat a la producció cultural d’allò més propera a les nostres arrels. Retornant la seva brillantor; o afegint-ne de nova.

Després d’escoltar aquest disc i gaudir del recorregut per la seva activitat hom té inevitablement que reconèixer la gran força i vigència de la nostra cultura, la popular, la d’aquell patrimoni que no es perdrà gràcies a esforços com els de Sarau Alcudienc amb la seva escola de ball, amb la de cant amb ximbomba, amb la recuperació de bulles i saraus i el revifar de noves celebracions, com ara l’Estol del Rei en Jaume o la festa de les llanternes. Perquè el folklore ben entès ha de menester de tota la seriositat i de bona feina per semblar atraient.

Aquest aplec de cançons de la feina feta per Sarau Alcudienc des de 1979 fins ara mateix és mostra de la dignitat. Però també de la continuïtat i l’enginy, perquè allò que ens sonarà tradicional, en realitat es troba farcit de noves lletres i noves músiques, com ara el cercaviles de l’estol del Rei en Jaume amb xeremies, el Cavall del Rei en Jaume amb lletra de Costa i Llobera o l’arranjament del Valset alcudienc. En aqueixes i moltes d’altres hi és la mà del seu gran i magnífic compositor i activador, el fundador i president per tants d’anys de Sarau Alcudienc, Antoni Bibiloni, a qui finalment s’ha dedicat aquesta producció que ell mateix engrescà però no va poder arribar a gaudir-ne. L’agost del proppassat any moria, tot just quan aquest projecte es trobava en procés de confecció.

L’aplec de cançons il·lustrat és el millor homenatge, i una mostra ferotja de la permanència, vigència i prevalença del patrimoni tradicional festiu i musical. Anem de bulla, què és el que ens proposa aquest disc.

Compartir el artículo

stats