Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Més que una novel·la

Anarse'n sense fer-ho

Elizabeth ha desaparecido, no és sols una història d'una persona afectada d'Alzheimer és també una novel·la de misteri on un possible crim del passat es resol en el present

Anarse'n sense fer-ho

Por i tristor són dos sentiments que van units a la paraula Alzheimer, perduts i enfadats és com se senten els afectats d'aquesta malaltia a l'inici del diagnòstic quan encara poden entendre que alguna cosa dins el seu cap no funciona com abans. Aquests sentiments acompanyen tant als familiars de la persona afectada com a la persona mateixa. La por i la tristor que arribarà un dia en què aquest ésser estimat no et reconeixerà, no sabrà qui ets. La tristor quan te prens consciència que ella o ell, aquell ésser amb qui reies, parlaves i feies plans ja no és aquí, hi ha un cos, però la ment ha fugit, ha marxat a un lloc on tu no arribes, un lloc que no entens. Sents com si t'haguessin robat a la persona, ja no hi pots tenir converses congruents, es tornen repetitius, s'enfaden amb ells mateixos i amb el món, un món que se'ls comença a fer desconegut. No entenen que no els entenguem, es tornen petits, indefensos, vulnerables. Aquests són els sentiments que l'actriu Glenda Jackson interpreta brillantment a la pel·lícula Elizabeth is missing produïda per la BBC ONE i adaptada de la novel·la del mateix nom amb la que debutà com a escriptora Emma Healey l'any 2014.

Elizabeth ha desaparecido, títol de la traducció al castellà, no és sols una història d'una persona afectada d'Alzheimer és també una novel·la de misteri on un possible crim del passat es resol en el present, en aquest present d'una dona perduda en les boires de la demència que fa esforços per recordar i que aconsegueix que finalment li parin esment. La tossuderia amb que Maud (Glenda Jackson) s'enfronta a la seva pèrdua de memòria és el punt clau per aconseguir que la seva filla i també la policia donin forma al trencaclosques mental que ella els presenta i d'aquesta manera arribin al desenllaç d'un fet quasi oblidat, però que l'Alzheimer ha retornat a la ment de Maud.

Tot comença quan Maud, una dona de vuitanta-dos anys malalta d'Alzheimer, no troba a la seva amiga Elizabeth l'endemà d'haver estat ajudant-la en el seu jardí, aleshores comença el pelegrinatge de Maud intentat trobar l'amiga desapareguda. La casa de Maud està plena de notes que ella escriu per recordar el què ha de fer, el què no ha de fer, el què ha de comprar, el què ha de recordar€. notes que escampa per tot arreu i que després no recorda perquè les va escriure i què vol dir allò que hi ha escrit. La desaparició d'Elizabeth du la ment de Maud a un record del passat, a una altra desaparició, la de la seva germana Sukey el 1949 i de la que mai més en tingueren notícies.

L'autora utilitza la narració en primera persona, és Maud qui des del seu món mental malalt ens va explicant la història, la crua realitat en què a vegades es troba quan no sols no la prenen seriosament, sinó que fins i tot n'hi ha que s'enfaden amb ella i d'altres que la tracten amb menyspreu. És una novel·la realista i en certs moments dura, però al mateix temps tendra, el vocabulari és ric i ple de detalls que fan que les descripcions fins i tot les de les coses o fets més trivials siguin emotives i profundes. Us recomano la lectura d'Elisabeth is missing perquè us obrirà el cor i entendreu una mica més com es sent una persona que perd la memòria i amb ella els records. La pel·lícula de moment només s'ha pogut veure a la BBC ONE, l'actriu Glenda Jackson, després d'anys sense aparèixer a la pantalla, ha tornat fent una magnífica interpretació de Maud.

Compartir el artículo

stats