Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dietari amb figures

El bon record d'anteriors dietaris ens porta a iniciar la lectura d'aquest d'Àlex Susanna amb expectatives

Àlex Susanna.

Li agrada caminar, tenim el privilegi d'acompanyar-lo en les seves visites periòdiques a la Matarranya, el Penedès o el Pirineu. També tenen un valor principal els àpats compartits, els vins sempre presents i valorats.

Parlem de llibres i de traductors:

"De fet, quina llengua és parla més a Europa si no la de la traducció? Pàg. 25

Assistim a les seves trobades amb Marcel Riera que ens acosta a Emily Dichinson, Auden, Edna St. Vincent Millay€

Josep M.ª Pinto ens transmet l'entusiasme per Proust i Feliu Formosa ens engresca a tornar als Mann, Thomas i Klaus, observacions dels traductors, grans erudits "els millors lectors".

Aprofundeix amb la correspondència entre Gaziel i Pla.

Fem infinites anotacions paral·leles, ens comprometem a llegir o rellegir, ens fa venir ganes, en totes direccions... hauríem de tornar a Hemingway.

No tot son elogis, ens topem amb la misogínia d'en Joan Ferrater.

La seva relació amb les plàstiques, les repetides trobades amb Yvars compartint taula i repetint restaurant, el projecte d'un llibre cloenda de tota una trajectòria, una llarga llista de pintors fonamentals a la història de l'art. Pel que fa a escultura només tres noms: Rodin, Brancusi i Juli Gonzàlez.

La visita a Miquel Barceló al seu pis del Marais.

Juli González, la seva relació amb Picasso.

Aristides Maillol present de manera molt especial, Manolo, Clarà, Gargallo, Fenosa, Rebull€ projectes d'exposicions. També pintors que no podem deixar de tenir presents Rusiñol, Casas, Nonell, Gimeno, Tugores, Mir€

Escolta música que ens comenta i ens encurioseix a tornar-hi o descobrir. Volta per una Barcelona, que és la seva: les torres d'Horta o el restaurant del Raval en una finca projectada per l'enginyer Guastavino.

Pel que fa al moment polític que estem vivint, la societat per una banda, els partits per un altra, ens remet a paraules de Gaziel "l'empat d'impotències" pàg. 326

Tenim a les mans un llibre que no podem donar per acabat, ha de quedar al nostre abast, ens ha dut al compromís de lectures, recerques d'escultures i pintures, caminades€

Una recomanació sense reserves.

Compartir el artículo

stats