Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Art

El Miró més lluminós

La renomenada Fundació Miró Mallorca estrena publicació: estrena Guia

Fundació Miró.

PATRICIA JUNCOSA VECCHIERINI; CORI SANGENIS (Direcció i coord..)

Guia Fundació Miró Mallorca

FUNDACIÓ MIRÓ MALLORCA

4 vols (54, 39, 42, 39 pàgs.) 19,90 €

La guia d'un museu és un material voldria dir necessàri; si més no, molt útil. Plànols, recorregut, sentit de la visita, tot allò que hom pot veure i gaudir podria formar part d'un document en forma de guia. La fundació que ens acull ara, en va fer una, de guia, en el moment de la seva inauguració, l'any 1992. Ho tenia, tot això mencionat, si bé es cert que els anys cauen a vegades amb molta força. A més a més, estava exhaurida.

Per tot això i per molt més, la Fundació Miró Mallorca acaba de presentar una nova Guia en forma de tetrapublicació que és, per a mi, tot un encert. Un Miró lluminós omple el conjunt de quatre llibrets (54, 39, 42 i 39 pàgines respectivament) que exploren el que suposa la visita al lloc. El Miró de Mallorca ocupa el primer llibret, blanc. Colors, tipografia, tot té un disseny molt acurat i molt estudiat. A la pàgina web de l'entitat ofereixen una extensa explicació de com i perquè han arribat a fer aquest material. "Visita guiada, narració, recorregut personal, punt de vista, íntim, atípic" son paraules que fan servir en forma d'etiqueta per explicar el recorregut molt visual que han plasmat en paper. Colors: els bàsics, els que arquitecte i artista (Sert i Miró) decidiren per il·luminar l'estudi del pintor, el Taller Sert. Colors que també desfilen donant vermell a l'estudi instal·lat al predi del segle XVIII de Son Boter on el pintor es recollia a la sala vermella; blau finalment per l'edifici on Rafael Moneo, considerant-se deixeble de Sert, l'homenatjà donant forma a un espai per omplir amb obra de Joan Miró: grans espais murals, escultures i l'obra última, aquella que dona sentit a la Fundació.

Doncs els llibres que en un aplec de quatre formen la nova Guia Fundació Miró Mallorca mostren tot això, l'obra i els espais de creació, en un recorregut de la mà de Miró, les seves petjades i la seva paraula. Cada opuscle s'obri i tanca amb el signe ortogràfic de les cometes en donar entrada a un conjunt de cites que acompanyen, expliquen, inciten, situen els llocs, les intencions, els fets de vida i obra de Joan Miró, qui l'any 1956 s'estableix definitivament al seu taller somiat, a la Mallorca de la seva dona Pilar Juncosa, que amplia amb les cases de Son Boter el 1959, i que finalment tots dos alhora fan que la Ciutat de Palma estreni el 1992 un tercer espai que ara sí serà la Fundació Miró Mallorca, i amb ella aquest petit i acurat objecte en forma de guia.

Signen la direcció i coordinació Patricia Juncosa Vecchierini com a conservadora de la institució, i Cori Sangenis com responsable d'StudioRoses, l'empresa encarregada de la direcció creativa, el disseny i la materialització física de l'objecte. La tasca de documentació i recerca implica, però, l'equip complet del departament de Col·leccions. En el text de presentació diuen: "Volem que el visitant s'endugui un tros de la Fundació, de manera literal", en el sentit d'oferir una "invitació al viatge", al viatge creatiu i a l'emocional de Joan Miró i el seu entorn. De veres que ho han aconseguit.

Compartir el artículo

stats