Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

23 anys de Bellver: De la rotativa als bits

Ningú no imaginava que tornarien temps de persecució de la nostra llengua, o que la repressió de la docència i la cultura acabarien per generar la major manifestació mai vista en aquesta terra

23 anys de Bellver: De la rotativa als bits

Mesos abans del naixement de Bellver, el 4 de gener de 1996, el CERN anunciava que per primer cop havia obtingut antimatèria, en concret, nou àtoms d'anti-hidrogen. Dies després moria François Mitterrand, i a finals de mes Jacques Chirac anunciava la fi definitiva de les proves nuclears franceses. L'endemà, Hyakutake descobria el cometa que duu el seu nom. Al febrer, l'ordinador Deep Blue guanyava als escacs per primera vegada el fins aleshores invencible Gary Kasparov. Ja dins el març, setmanes després de l'inici de l'Aznarisme a l'estat espanyol, la Unió Europea prohibia la venda de carn de vedella britànica per culpa de la malaltia de les 'vaques boges'. Al juliol es compliren quatre anys dels Jocs Olímpics de Barcelona, i dies després del primer Bellver, Bill Clinton era reelegit president dels Estats Units. Passades unes setmanes, el Papa rebia al Vaticà ni més ni manco que a Fidel Castro. El 24 de novembre es complien cinc anys de la mort de l'inigualable Freddie Mercury, i el 30 de desembre el món llegia per primera vegada el terme 'Nova Economia', malgrat encara ho pagàvem tot amb pessetes. Va ser a la revista BusinessWeek. En aquell mateix any moriren Carmen Conde, Marguerite Duras, Odysseas Elytis i José Donoso, i Maria Wislawa Szymborska guanyà el premi Nobel de literatura.

Certament, eren altres temps. Era el segle passat. Ningú no imaginava que tornarien temps de persecució de la nostra llengua, o que la repressió de la docència i la cultura acabarien per generar la major manifestació mai vista en aquesta terra. No s'havia publicat encara cap llibre de Harry Potter, la gent comprava llibres a les llibreries i música a les botigues de discs, i la telefonia mòbil iniciava el seu abaratiment de preus, entrant així a les butxaques de la gran massa de mortals. Internet ja existia des de feia dècades, però tot just feia les primeres passes a nivell domèstic, amb rudimentaris mòdems extremadament lents i unes tarifes telefòniques certament desorbitades. Pocs eren capaços d'entreveure com arribaria a canviar les nostres vides. Era l'inici d'uns anys en què triomfaria la botiga de discs CD-Now, abans que la mateixa tecnologia que la feu enlairar-se l'enfonsaria en l'oblit.

Existia Amazon? De fet, sí. Originalment fou creada al 1994, per tant, dos anys abans que el Bellver, però en aquells moments era difícil preveure fins on arribaria. Dedicada inicialment a la venda de llibres, no seria fins l'any 1998 quan començaria a operar internacionalment. El paper dels llibres, comprats d'una o altr a manera, sembla avui sobreviure millor que el plàstic dels discs.

Anys després, l'òpera deixava de ser exclusiva dels teatres. Puc estar errat, però he trobat documentació que apunta que la primera retransmissió a sales de cinema per satèl·lit fou el 30 de desembre del 2006; una versió condensada en anglès de la Flauta Màgica des del Metropolitan Opera de Nova York.

Les formes potser han canviat, però la inquietud cultural continua. És inherent a les persones, i per això pàgines com aquestes, en paper o en bits, han de ser-hi per seguir satisfent la necessitat humana de saber.

Juliol, es llança el correu gratuït Hotmail.

Compartir el artículo

stats