Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cine i música

Relat d'un home diferent

Queen ha tornat a pujar a l'escenari, la pel·lícula ens ha retornat no només a la banda sinó que també ens ha descobert la persona que hi havia darrere el personatge

Relat d'un home diferent

Queen l'emblemàtica banda de pop-rock britànica ha tornat a ocupar portades gràcies a Bohemian Rhapsody, la pel·lícula que ens descobreix la potent personalitat de Freddy Mercury i ens el presenta com l'ésser humà que era. Bohemian Rhapsody ens ha fet desempolsar els arxius de la memòria i redescobrir una banda, un grup de quatre músics que es complementaven i que arribaren allà on volgueren. La fama de Queen és inqüestionable.

Rhys Thomas, director de cinema i gran fan de Queen des dels seus inicis, dirigí el 2012 el documental emès per la BBC The Great Pretender on hi trobem una recopilació de material desconegut sobre el cantant. Hi ha entrevistes, concerts, contribucions de Brian May i Robert Taylor membres de la banda, així com de Jim Beach manager del grup, de la soprano Montserrat Caballé... i d'altres. De tot aquest material emergeix el relat d'un home diferent del de la imatge extravagant que donava a dalt d'un escenari. "Som un home d'extrems, vulnerable i al mateix temps fort, no hi ha mesura per a mi... Som un home que busca la felicitat", així es definia Farrokh Bulsara, nom real de Freddie Mercury. Bryan May parla sobre la personalitat i la manera andrògina de vestir de Freddie i sobre la decisió de posar el nom de Queen a la banda, tot era en certa manera per provocar diu, a Freddie li agradava envoltar-se de misteri, era un provocador nat. Segon ell la cançó Bohemian Rhapsody expressa el que Freddie duia molt endins en el seu cor i fou una manera de sortir de l'armari i dir-ho al públic; la seva ambigüitat sexual era evident, però per a nosaltres Freddie era Freddie i no ens sorprenguérem quan ens ho digué obertament, fins i tot la seva malaltia la dugué en secret i no ho va dir al grup fins que ja era evident i tots ho sospitàvem "tots ja sabeu que tinc la malaltia que està acabant amb mi, però no deixaré que això canviï res... The show must go on"

El que fou el seu ajudant personal, Peter Freestone, explica que el 1985 Freddie escoltà per primera vegada a la soprano Montserrat Caballé a La Royal Opera House i quedà tan impressionat que li digué "acabo d'escoltar la millor veu del món, el meu somni seria fer un duet amb ella". El 1988 gravaven junts l'àlbum Barcelona, el tema es va convertir en l'himne de les olimpíades del 1992, un any després de la seva mort. Entre Montserrat i Freddie es crea una gran amistat i admiració mútua. Quan el fèretre de Freddie Mercury desaparegué per ser incinerat al West London Crematorium va sonar l'ària D'amor sull'ali rosee d'Il Trovatore, interpretada naturalment per Montserrat Caballé.

Queen ha tornat a pujar a l'escenari, la pel·lícula ens ha retornat no només a la banda sinó que també ens ha descobert la persona que hi havia darrere el personatge. Qui no s'ha emocionat escoltant la cançó que dóna nom a la pel·lícula quan Freddie Mercury la canta en el concert Live Aid el juliol del 85?

Mama, oh, oh ....

Too late, my time has come.

Mama, oh, oh ....

I don't want to die......

Sometimes wish I'd never been born at all.

Mentre la cantava ell ja sabia que el seu temps tenia data, que se li estava acabant... Freddie Mercury és considerat el millor cantant de pop-rock del segle XX i la banda Queen una de les que ha perdurat en les primeres posicions de les llistes d'èxits.

Rami Malek, l'actor que interpreta Freddie Mercury a Bohemian Rapsody el descriu com una ànima generosa, una personalitat turmentada que s'alliberava a l'escenari i que utilitzava les lletres de les seves cançons per parlar del que amagava dintre seu. Fou una persona fascinant, única, un home estigmatitzat tal vegada per la seva ambigua sexualitat en una època en la qual encara era difícil mostrar obertament una sexualitat diferent.

Freddie Mercury una llegenda, un home vulnerable i necessitat d'estimació, un home sensible i intel·ligent que va patir, però que també va gaudir, un home que morí massa jove, però que segueix fent-nos vibrar amb les seves cançons.

Bohemian Rhapsody ha guanyat quatre Premis Óscar, entre ells millor actor i millor muntatge i ha guanyat el premi BAFTA concedit a Rami Malek, millor actor.

Compartir el artículo

stats