Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Una Música, un llibre i una pel·lícula

L'autor de la novel·la, David Mitchell, s'inspirà pel títol en la peça musical del mateix nom composta pel japonès Toshi Ichiyanagi

Una Música, un llibre i una pel·lícula

Una història dintre de moltes històries, unes vides que van i venen del passat al present i al futur. L'evolució de l'ésser humà, de la seva ànima. Aquest llibre parla de la interconnexió de totes les coses, de com petits detalls d'unes vides afecten el futur d'altres vides. Una novel.la tal vegada inicialment complicada, però que quan s'ha superat el moment de "la deixo" el lector comença a gaudir d'aquestes vides plenes d'històries, d'aquestes històries on els sentiments humans són contradictoris. El bé i el mal, l'odi i l'amor profund. L'aprenentatge a través de les reencarnacions, una història filosòfica on les accions tenen conseqüències i on malgrat tot s'hi troba un raig d'esperança. Tota la novel.la és un meravellós recorregut per aquestes històries complexes i intenses que alimenten el nostre pensament amb preguntes. La novel.la comença el 1850 i va fins el 2321, està composta per sis històries que transporten al lector des del Pacífic Sud fins a un post apocalíptic futur; la narrativa va com un bumerang envant i torna enrere al punt inicial. Els dissemblants personatges de les històries connecten, els seus destins estan lligats i les seves ànimes van a la deriva a través del temps com niguls a través de l'espai. El lector es submergeix en aquestes històries enllaçades una amb l'altra i que tenen un fil comú, l'evolució de l'ànima humana. Al llarg de la novel.la tots els personatges, excepte un, són reencarnacions de la mateixa ànima en cossos diferents, identificats per una marca de naixement semblant a un cometa, que és el símbol de la universalitat de la naturalesa humana. El final de la novel.la està proper al principi, com un cercle que es tanca.

D'aquest llibre se'n va fer una pel·lícula l'any 2012 dirigida pels germans Wachowski i per Tom Tykwwer i amb un grup de coneguts actor i actrius com són Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sharandon y Hugh Grant entre d'altres. El Atlas de las Nubes no fou gaire ben rebuda pels crítics americans, considerada una pel·lícula massa llarga, massa ambiciosa i massa complicada. És una pel·lícula filosòfica com la novel.la i tal vegada el seu principal handicap és la durada, tres hores. Personalment és una pel·lícula que em meravella no només per les fantàstiques vistes aèries de la Serra de Tramuntana i de Mallorca, sinó per la profunditat del tema, perquè malgrat tota la maldat i destrucció hi ha estimació i l'amor és el sentiment que perdura, el que tanca el cercle de la història. Si reflexionem sobre el que estam veient trobarem sentit a tota la seva complexitat i la gaudirem. No és una pel·lícula per anar a passar el temps, és una pel·lícula que al igual que el llibre ens farà pensar. El treball dels actors és excel·lent, l'experiència de seguir a una mateixa persona a través dels seus diferents rols és original. La fotografia, el maquillatge i el vestuari són impecables.

Cloud Atlas, El Atlas de las Nubes, novel.la i pel·lícula poden agradar molt o no agradar. Ambdues millor en versió original pels que saben anglès.

Compartir el artículo

stats