Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Al dictat del Sol

La mesura del temps

A l´hora de construir un rellotge de sol hem de tenir en compte que no tots els dies tenen la mateixa durada

La mesura del temps

Donar una definició del concepte de temps no és gens fàcil, segurament perquè la percepció varia d´unes persones a altres, i aleshores, aquesta percepció que tenim del temps és subjectiva. Però el que sí és clar, és que els humans percebem i som conscients del "pas del temps". També sembla que està relacionat amb moviment o canvi de les coses a l´espai, segurament a un univers estàtic no existiria el temps. Degut aquesta relació que té amb el canvi, tots els aparells que s´han ideat per mesurar el temps, es basen en el moviment, rellotges d´arena o d´aigua, de sol, de pèndol, de cristall de quars, etc.

Es pot pensar que els sofisticats rellotges moderns, no tenen res a veure amb el moviment del sol, però no és així, les unitats de temps estan relacionades amb el moviment aparent de sol, o el que és el mateix el moviment de rotació de la Terra al voltant del seu eix. Segons, minuts i hores, són fraccions del dia, el qual és l´interval de temps que triga el sol en passar consecutivament pel meridià d´un lloc, essent el meridià la línia Nord-Sud que passa per aquell lloc, aquest instant és el migdia, i és l´instant del dia en que el sol està més alt, i se li assigna l´hora 12:00:00.

Això sembla senzill, però hi ha un problema, i és que no tots els dies tenen la mateixa durada, això és degut a dues causes principalment: una que la Terra descriu una el·lipse i no una circumferència en el seu moviment de translació, i la seva velocitat va canviant com va establir Kepler al segle XVII, i la segona, és que el pla on es mou anomenat eclíptica no és paral·lel a l´equador, forma un angle d´uns 23,5º amb ell. Podem parlar, aleshores, de dos dies diferents, el dia solar vertader, de duració variable i el dia solar mitjà, de duració constant, aquest, però no es pot obtenir per observació directa, s´obté com a mitjana del dia solar vertader al llarg d´un any. Tot això fa que hi hagi dues escales de temps, el temps vertader local, mesurat pels rellotges de sol, que pren com a unitat el dia solar vertader, i com hem dit és una escala no uniforme, i el temps mitjà local mesurat pels rellotges mecànics o electrònics, de durada fixa i basat en el dia solar mitjà, que com hem dit és un artifici, que s´obté a partir de càlculs, però que afortunadament els rellotges mecànics el conserven molt bé. En tot instant, excepte quatre dies a l´any en que coincideixen, hi ha una diferència entre les dues escales de temps, aquesta diferència és el que s´anomena equació del temps, i representa els minuts que hem de sumar o restar (si l´equació del temps és negativa) al temps vertader, per obtenir el temps mitjà.

Apart del que s´ha dit anteriorment, el temps oficial no coincideix amb el temps mitjà local, encara s´han de fer dues correccions més, una és que dos llocs de longitud geogràfica diferent, tenen hora diferent, en el cas de l´Institut de Marratxí, que es troba a 2º 42´ 54" E, hem de restar a l´hora local 10min 52s, per passar a l´hora del meridià de Greenwich. L´altra correcció és que a l´estat espanyol s´ha decidit que a l´hivern anem una hora avançats i a l´estiu dues respecte de Greenwich, per tant sumarem una hora a l´hivern i dues a l´estiu, amb totes aquestes correccions tendrem l´hora oficial a partir de l´hora que ens dóna el rellotge de sol.

Amb tot el que hem dit, cal demanar-nos: És pràctic un rellotge de sol actualment? la veritat és que actualment pràctic no ho és, però sí és didàctic, perquè ens recorda que tot el que té a veure amb la mesura del temps, està íntimament relacionat amb el moviment aparent del sol, i precisament aquesta raó didàctica és la que ens ha motivat a construir aquest rellotge de sol a un centre d´ensenyament com el nostre institut de Marratxí.

Compartir el artículo

stats