Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Imaginació i somriures

Cal llegir ´Unidos contra Drácula´ sense presses - Millor encara si en llegim només unes pàgines cada dia

Imaginació i somriures

I millor encara si tenim una plagueta davant i un bolígraf a la mà: de cada lectura en podem fer un text. Com si l´autor, Luis María Pescetti, una institució cultural a l´Argentina, ens proposàs amb els seus el repte d´escriure. Unidos contra Drácula funcionarà, sens dubte, en una classe de llengua i literatura. I si ens apurau, en una de filosofia. I funcionarà en les famílies lectores.

Aparentment simple, la proposta de Pescetti és engrescadora: amb les paraules, i els conceptes que inclouen habitualment, se´n poden fer invencions que resultaran sensibles, intel·ligents, tendres, satíriques... Pescetti permet que els lectors joves s´apropin al misteri de l´expressió literària. Les paraules diuen el que diuen, però, també allò que l´autor els fa dir i allò que el lector és capaç d´interpretar. En poques ocasions serà tan necessària la participació activa del lector, del seu bagatge literari i de vivències. I la seva voluntat de jugar a comprendre. Unidos contra Drácula és una plaent invitació a llegir.

El llibre reuneix una col·lecció de poemes, proses breus, cançons, diàlegs... Textos, insistim, d´una aparent simplesa, sovint amb molt d´humor. Així, per exemple, dels titulats Conjugaciones, en podem mostrar un, a l´atzar: "Yo cocacolo. / Tú cocacolas. / Él cocacola. / Nosotros cocacolamos. / Vosotros cocacoláis. / Ellos cocacolan." Hi ha segones intencions. La tecnologia és present en algun dels textos. En el titulat Rewind, qui l´escriu aprofitaria aquesta funció per repetir les besades rebudes i les estones compartides amb qui estimam. Recibí tu declaración de amor con fecha del viernes 23 lamina positivament -no hi ha agrura en cap dels textos- molts dels tòpics de les declaracions rutinàries.

No falta la crítica a situacions d´ara mateix a En los bancos estamos para servirles. Ni falta tendresa a Corran a abrazar, d´un gran encert. Carta abierta del Sindicato de Obreros Portuarios a la poetisa Emily Dickinson és una classe de crítica literària. Acabem la nostra recomanació amb un alte exemple. Perquè és molt breu, transcriurem la Charla entre los hijos de Melchor, Gaspar y Baltasar. És òbvia. Però, és Pesceti qui l´ha sabut pensar o recollir, i escriure-la. Diu, només: "-Oye, ¿vosotros sabíais que los Reyes son los padres?".

Les il·lustracions de Poly Bernatene semblen esquetxos urbans. Retraten persones en situacions quotidianes (conduir un cotxe, en la coa de l´autobús, treballant amb uns ordinadors) o mostren recons de qualque ciutat anònima. La majoria dels dibuixos mostren personatges adolescents. Cada dibuix permet també una interpretació. El que hi ha dibuixat és viu.

LUIS MARÏA PESCETTI

Unidos contra Drácula

Il·lustracions de Poly Bernatene

ALFAGUARA, 200 PÀGINES, 9 ?

Compartir el artículo

stats