Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Fideus amb escamarlans i gató

El plat, que ha de sortir brouós, resultaria igualment esplèndid amb escamarlans i qualsevol dels peixos sense escata (bastina) com la rajada o la mussola

Fideus amb escamarlans i gató

Contava un antic pescador, Jeroni Solano Martínez (Cartagena, 1931 - Artà, 2004), qui havia treballat de cuiner en diverses barques del bou de Portocristo i de Palma, que a bord de la Sírvia -una barca gambera del Port de Palma que calava des de sa Dragonera fins a Formentor- quasi tots els plats que cuinava duien gamba o escamarlà i que resultaven d’allò més suculent. Però que aquests ingredients, avui de luxe, no eren per celebrar cap extraordinari, sinó que feien part del dia a dia i que guisaven escamarlans grossos, una mica tarats, que no tenien sortida a plaça, els quals fets amb fideus resultaven superbs. 

Ingredients:.

Escamarlans, gató, fideus prims, ceba, tomàtiga de ramellet, brou de peix (o aigua), farina, oli, all, julivert, safrà, pebre bo i sal. 

Ingredients PER AL BROU:.

Peix de roca (millor encara si hi afegim gerret i caps de peixos grossos com rap, lluç...), ceba, porro, tomàtiga, alls, julivert, una punta de fulla de llorer, un brot de fonoll, oli, aigua i sal.

Preparació:.

  • Dins una paella amb oli sofregirem tallades petites de gató, prèviament salpebrades i enfarinades. Una vegada sofregides, les reservarem.
  • Per fer el brou, dins una olla amb un poc d’oli hi sofregirem una ceba trossejada, un porro i dos alls.
  • Ho salarem, hi afegirem el peix, un brot de julivert i un de fonoll, una punta de fulla de llorer i l’aigua que es necessiti. Escumarem quan comenci a bullir. Ho deixarem coure no més enllà dels 15/20 minuts. 
  • Colarem el brou i el reservarem.
  • Dins una greixonera amb oli sofregirem els escamarlans. En haver-los donat unes girades, sense traure’ls, hi afegirem ceba tallada molt fineta o bé ratllada; pocs minuts després hi agregarem 2 tomàtigues de ramellet pelades i picades.
  • Quan el sofregit estigui al seu punt, hi tirarem un glop de conyac i deixarem -a poc foc- que s’evapori l’alcohol.
  • Apujarem el foc i immediatament hi abocarem el brou de peix (o bé aigua).
  • Quan hagi bullit 2 minuts hi afegirem els bocinets de gató reservats. I tot seguit, ja es poden tirar els fideus, que seran dels prims.
  • Hi agregarem uns brins de safrà (o bé espècies grogues), a més d’un trinxat fi d’all i julivert. 
  • Tastarem i corregirem de sal si és necessari. Devem la recepta a Catalina Mascaró Estelrich (Manacor, 1934 - 2018). 

Compartir el artículo

stats