Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Cuinat de caragolins

Amb les primeres pluges de finals d’estiu -quan encara la calor és intensa- i el ressorgiment d’herbes i arbusts silvestres, apareixen nombrosos caragolins

Cuinat de caragolins. A. TUGORES

Entre les varietats dels mol·luscs gasteròpodes de la família dels helícids (que tenen el cos o banya dins una closca en espiral) que neixen i creixen als camps de l’Illa -simplificant molt es poden reduir a caragols bovers, viudes i caragoles-, s’hi han de comptar també els caragolins de terra. Després de les pluges, se’n poden veure en abundància per les voreres i aferrats a pals d’electricitat, filferros, cards, albons i fonolledes. Fins fa pocs anys, una caragolinada era molt més una bauxa entre familiars i amics que no una menjada; una festa ben econòmica i del gust de la pagesia.

Ingredients

Caragolins en abundància, 1 ceba, 2 tomàtigues, herbes aromàtiques al gust (fonoll, tarongí, tem, llorer, herba-sana, moraduix...), alls, pebres de cirereta, llonganissa, botifarró, oli, aigua i sal. Opcional: talladons de xulla de la panxa. 

Preparació

  • A l’hora d’agafar-los seleccionarem els de més grandària; els més petits presenten dificultats a l’hora de xuclar-los i no tenen a penes mossegada.
  • Els netejarem bé. Els remolcarem dins aigua neta, que canviarem fins que l’aigua surti clara. 
  • Molt important és la passa següent: enganyar-los de manera que es quedin amb la banya a fora i es puguin menjar sense necessitat d’agulles, punxes de fasser o escuradents. Per això caldrà posar-los dins una olla amb aigua tèbia i quan treguin la banya augmentarem de sobte la potència del foc i quedaran amb bona part del cos a fora. 
  • Hi afegirem sal abundant (són força insípids), així com les herbes aromàtiques que siguin del nostre gust, el llorer, els alls i els pebres coents. Hi afegirem també dos talladons de llonganissa i un o dos botifarrons tallats. Els caragolins han de coure fins que estiguin al seu punt, més aviat bastant fets, perquè del contrari el seu gust no és agradable i poden resultar empatxosos.
  • Hi ha altres maneres de preparar-los. Hi ha gent que els canvia l’aigua després d’un temps de bullir, amb la qual cosa s’elimina la brutor que pogués haver quedat adherida als caragolins. En aquest cas, caldrà posar un nou feix d’herbes a l’olla amb aigua neta i corregir de sal i coent, si fes falta.
  • Una altra manera de fer-los encara més suculents és cuinant-los amb un sofregit previ de ceba, tomàtiga, talladons de xulla i la resta d’ingredients.

Compartir el artículo

stats