Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

CUINA AMB MEMÒRIA

Coca de julivert amb peix

Es diu coca de julivert, però sovint aquest és només un dels diversos ingredients vegetals que conformen la coberta de la coca

Coca de julivert amb peix Antoni Tugores

La coca de julivert és una de les delícies de l’estiu i més encara quan es remata amb peix fresc. Una condició indispensable per assolir l’excel·lència rau en la quantitat i varietat de la verdura que ha de cobrir la pasta: grells, bledes, espinacs, alls i tomàtigues de ramellet, però sempre amb predomini del julivert, que ha de ser la verdura més abundant. Pel que fa al peix, que donarà sabor i color a la coca, en aquests mesos estiuencs és ideal l’aladroc, però també el gató, la mussola i el moll petit. I quan no es troba peix fresc, no hi maldiu l’arengada.

INGREDIENTS PER LA PASTA:

1kg de farina (es podran fer tres coques), 1 o 2 ous, 1 tassó (grossària d’aigua) d’oli, 2 tassons d’aigua tèbia i llevat de la grossària d’una ametlla. (Si en lloc d’aigua es posa sifó es pot obviar el llevat i fins i tot l’ou).

PER AL COMPANATGE:

1 manat gros de julivert, mig manat de bledes, mig d’espinacs, un manat de grells o cebetes tendres, alls, tomàtiga de ramellet, oli, sal i pebre bord.

Aladrocs, gató, mussola, molls, arengada...

PREPARACIÓ:

1. Posarem el llevat dins un ribellet i el fondrem amb l’aigua tèbia. Hi afegirem la part líquida de la pasta (oli, ous) en la proporció descrita. Introduirem la farina i pastarem. La pasta no ha de resultar massa espessa. Deixarem tovar.

2. Netejarem la verdura, la tallucarem i la deixarem degotar. Minuts després —si fa falta la premerem per tal que perdi l’aigua— hi mesclarem els alls tallucats i l’amanirem amb sal, oli i pebre bord.

3. En haver tovat, escamparem un sostre finet de la pasta per damunt les llaunes. (És molt pràctic posar paper vegetal a baix, abans d’estendre la pasta).

4. Empolvorarem la pasta amb una mica de pebre bord i, tot seguit, hi començarem a escampar verdura abundant, perquè dins el forn reduirà de valent.

5. Escamparem el peix trempat prèviament amb sal i oli, de manera que no quedi cap bocí de coca sense tallada.

6. Regarem la verdura amb unes gotes d’oli verge i enfornarem la coca. Al principi amb foc fort i 10 minuts després passarem a foc moderat.

7. Aproximadament ha de coure uns 45 minuts, depenent, com és lògic, de la potència del forn.

Compartir el artículo

stats