Suscríbete

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Frit de safanòries

Un plat senzill, ple de color i sabors suaus i frescs, propi dels primers mesos de l’any. La versió vegetariana no és un esnobisme

Frit de safanòries

El frit de safanòries, propi de la cuina pagesa, es prepara amb productes del temps: colflori, carxofa, cebes tendres i fonoll tendre. Sovint sol dur també costella o xulla de porc i botifarró. Però la recepta d’avui, que devem a Catalina Moranta Vives (Selva, 1934) prescindeix totalment de carn, un bé que abans era més aviat escàs. A l’Illa s’utilitzava generalment la safanòria morada; la de color taronja és posterior i es deu a una selecció de color que feren els pagesos neerlandesos al segle XVI com homenatge a la tonalitat de l’emblema de la casa real Orange.

Ingredients

  • Un manat de safanòries
  • Carxofes
  • Colflori
  • 1 o 2 manats de cebes tendres
  • Alls abundants
  • 1 pebre coent
  • 1 fulla de llorer
  • 1 manat de fonoll fresc
  • Oli
  • Mig tassonet de vi blanc
  • Sal
  • Pebre bo
  • Pebre bord

Preparació

  • Netejarem o pelarem les safannàries (safanòries), perquè poden dur terra adherida. Les tallarem en rodanxes no massa gruixades.
  • Tallarem les cebes tendres o grells en trossets d’un centímetre i aprofitarem bona part de les coes.
  • Trossejarem la colflori en brots no massa grossos i netejarem i tallarem les carxofes en 4 o 6 bocins i els untarem amb suc de llimona.
  • Posarem una greixonera o calderó al foc amb oli. Hi introduirem alls aixafats abundants i un pebre coent. Poc després hi afegirem les tallades de safannària, que salpebrarem. Ho courem amb poc foc i ho girarem adesiara perquè es cogui tot per igual.
  • Quan comenci a coure’s hi agregarem la ceba tendra amb una fulla de llorer i ho girarem unes quantes vegades.
  • Uns 5 minuts després introduirem les carxofes trossejades i continuarem girant adesiara. Pocs minuts després hi afegirem els brots de colflori. Ho salpebrarem i hi abocarem mig tassonet de vi blanc, que es consumirà en pocs minuts.
  • Sense gens de brou, les hortalisses han de coure a poc foc i s’aniran fent gairebé amb el vapor. Poc abans d’apagar el foc, tallucarem i hi escamparem un petit manat de fonoll tendre i una culleradeta de pebre bord. Ho corregirem de sal. 
  • El frit es pot menjar sol o acompanyar amb ous fregits o carn.
  • Una vegada dins el plat s’hi poden escampar, si ve de gust, unes gotes de suc de llimona.

Compartir el artículo

stats