Cuina amb memòria

Frit de safanòries

Un plat senzill, ple de color i sabors suaus i frescs, propi dels primers mesos de l’any. La versió vegetariana no és un esnobisme

Frit de safanòries

Frit de safanòries / Ingredients preparació Antoni Tugores

Antoni Tugores

El frit de safanòries, propi de la cuina pagesa, es prepara amb productes del temps: colflori, carxofa, cebes tendres i fonoll tendre. Sovint sol dur també costella o xulla de porc i botifarró. Però la recepta d’avui, que devem a Catalina Moranta Vives (Selva, 1934) prescindeix totalment de carn, un bé que abans era més aviat escàs. A l’Illa s’utilitzava generalment la safanòria morada; la de color taronja és posterior i es deu a una selecció de color que feren els pagesos neerlandesos al segle XVI com homenatge a la tonalitat de l’emblema de la casa real Orange.

Ingredients

  • Un manat de safanòries
  • Carxofes
  • Colflori
  • 1 o 2 manats de cebes tendres
  • Alls abundants
  • 1 pebre coent
  • 1 fulla de llorer
  • 1 manat de fonoll fresc
  • Oli
  • Mig tassonet de vi blanc
  • Sal
  • Pebre bo
  • Pebre bord

Preparació

  • Netejarem o pelarem les safannàries (safanòries), perquè poden dur terra adherida. Les tallarem en rodanxes no massa gruixades.
  • Tallarem les cebes tendres o grells en trossets d’un centímetre i aprofitarem bona part de les coes.
  • Trossejarem la colflori en brots no massa grossos i netejarem i tallarem les carxofes en 4 o 6 bocins i els untarem amb suc de llimona.
  • Posarem una greixonera o calderó al foc amb oli. Hi introduirem alls aixafats abundants i un pebre coent. Poc després hi afegirem les tallades de safannària, que salpebrarem. Ho courem amb poc foc i ho girarem adesiara perquè es cogui tot per igual.
  • Quan comenci a coure’s hi agregarem la ceba tendra amb una fulla de llorer i ho girarem unes quantes vegades.
  • Uns 5 minuts després introduirem les carxofes trossejades i continuarem girant adesiara. Pocs minuts després hi afegirem els brots de colflori. Ho salpebrarem i hi abocarem mig tassonet de vi blanc, que es consumirà en pocs minuts.
  • Sense gens de brou, les hortalisses han de coure a poc foc i s’aniran fent gairebé amb el vapor. Poc abans d’apagar el foc, tallucarem i hi escamparem un petit manat de fonoll tendre i una culleradeta de pebre bord. Ho corregirem de sal. 
  • El frit es pot menjar sol o acompanyar amb ous fregits o carn.
  • Una vegada dins el plat s’hi poden escampar, si ve de gust, unes gotes de suc de llimona.

Suscríbete para seguir leyendo

Tracking Pixel Contents