Cuina amb memòria
Frit de safanòries
Un plat senzill, ple de color i sabors suaus i frescs, propi dels primers mesos de l’any. La versió vegetariana no és un esnobisme
Antoni Tugores
El frit de safanòries, propi de la cuina pagesa, es prepara amb productes del temps: colflori, carxofa, cebes tendres i fonoll tendre. Sovint sol dur també costella o xulla de porc i botifarró. Però la recepta d’avui, que devem a Catalina Moranta Vives (Selva, 1934) prescindeix totalment de carn, un bé que abans era més aviat escàs. A l’Illa s’utilitzava generalment la safanòria morada; la de color taronja és posterior i es deu a una selecció de color que feren els pagesos neerlandesos al segle XVI com homenatge a la tonalitat de l’emblema de la casa real Orange.
Ingredients
- Un manat de safanòries
- Carxofes
- Colflori
- 1 o 2 manats de cebes tendres
- Alls abundants
- 1 pebre coent
- 1 fulla de llorer
- 1 manat de fonoll fresc
- Oli
- Mig tassonet de vi blanc
- Sal
- Pebre bo
- Pebre bord
Preparació
- Netejarem o pelarem les safannàries (safanòries), perquè poden dur terra adherida. Les tallarem en rodanxes no massa gruixades.
- Tallarem les cebes tendres o grells en trossets d’un centímetre i aprofitarem bona part de les coes.
- Trossejarem la colflori en brots no massa grossos i netejarem i tallarem les carxofes en 4 o 6 bocins i els untarem amb suc de llimona.
- Posarem una greixonera o calderó al foc amb oli. Hi introduirem alls aixafats abundants i un pebre coent. Poc després hi afegirem les tallades de safannària, que salpebrarem. Ho courem amb poc foc i ho girarem adesiara perquè es cogui tot per igual.
- Quan comenci a coure’s hi agregarem la ceba tendra amb una fulla de llorer i ho girarem unes quantes vegades.
- Uns 5 minuts després introduirem les carxofes trossejades i continuarem girant adesiara. Pocs minuts després hi afegirem els brots de colflori. Ho salpebrarem i hi abocarem mig tassonet de vi blanc, que es consumirà en pocs minuts.
- Sense gens de brou, les hortalisses han de coure a poc foc i s’aniran fent gairebé amb el vapor. Poc abans d’apagar el foc, tallucarem i hi escamparem un petit manat de fonoll tendre i una culleradeta de pebre bord. Ho corregirem de sal.
- El frit es pot menjar sol o acompanyar amb ous fregits o carn.
- Una vegada dins el plat s’hi poden escampar, si ve de gust, unes gotes de suc de llimona.
Suscríbete para seguir leyendo
- Los usuarios del transporte público en Mallorca lo tienen claro: 'Que hagan lo que quieran, pero tiene que seguir siendo gratis
- La superborrasca Éowyn llega a España: así afectará a Mallorca, según la Aemet
- Gabriel Escarrer, presidente de Meliá: “Estoy totalmente en contra de llegar a los 100 millones de turistas. No es sostenible”
- Heridos seis pasajeros de un autobús de la EMT que ha tenido que frenar bruscamente en las Avenidas de Palma
- Ni Madrid ni Barcelona, Palma ya es la ciudad más cara para vivir
- Medida inédita en la educación en Baleares: Una mesa paritaria decidirá si obliga al profesor condenado por acoso a pasar una evaluación psiquiátrica
- China Taste 2025 aterriza en Mallorca: todo lo que debes saber del popular evento para probar comida asiática a precios asequibles
- Alquileres disparados en Palma: anuncia una habitación por 900 euros al mes para dos personas