La història d’aquest vi és ben recent. Téntol va començar a gestar-se el mes de maig de l’any que acabam de deixar enrere (2021), quan els responsables de Pere Seda i Licors Moyà es varen reunir per fer un tast a cegues de diferents tipus de cupatges amb l’objectiu de crear un vi únic amb el qual donar suport a Sonrisa Médica. Aquesta entitat es dedica des de l’any 1994 a animar els infants que fan estada a les clíniques de les Illes Balears. Miquel Borràs i Sylvia Chaki varen decidir crear-la després de visitar un hospital de París per tractar la seva filla Laura, que patia un tumor cerebral. Allà, hi havia pallassos que posaven llum i color a un ambient gris, però necessari, de tractaments, diagnòstics i medicaments. Hi varen veure que també hi havia espai per a l’humor, les rialles i els somriures, que també són fonamentals en els moments més complicats. Sonrisa Médica és, de ben cert, l’homenatge més bell que varen fer a la seva filla ―que enguany farà 27 anys que va deixar aquest món. Aquesta associació sense ànim de lucre es va crear l’any 1994 i va ser pionera a l’Estat. Actualment en fan part una vintena de pallassos com ara l’infermer Aspirino, Valentina la Ventolina, Sion Camilla o la doctora Pastilla, entre altres, que humanitzen els hospitals públics de les Illes Balears i, que també visiten els infants i joves de fins a 16 anys que són ingressats a ca seva.

Téntol 2018, Pere Seda

Téntol 2018, Pere Seda B. Font

En un primer moment, Pere Seda va pensar de fer una aportació a l’Associació Espanyola Contra el Càncer, però l’entitat no permet cap relació amb una beguda alcohòlica. Tòfol Reus, un dels responsables del celler, comenta posteriorment es va suggerir col·laborar amb Sonrisa Médica: «sabíem que els doblers anirien a bon port». Cal dir que no és la primera vegada que Pere Seda fa una acció solidària. Com molts altres, l’any 2013 posaren el seu gra d’arena per ajudar a recuperar la zona devastada per l’incendi que va cremar quasi 2.500 hectàrees a Andratx, Estellencs i Calvià, en aquest cas amb el vi escumós. «És cert que la finalitat de les empreses és guanyar doblers, però també cal ajudar la societat en allò que puguem», apunta Reus.

De la distribució exclusiva de Téntol, se n’encarrega Licors Moyà, que té com a director gerent a Joan Moyà i que juntament amb el celler, formen dues de les empreses més fortes i serioses del Llevant mallorquí. El disseny de l’etiqueta és obra de la il·lustradora Sònia Santandreu i està apadrinat pel futbolista Sergi Darder, que és artanenc com Licors Moyà i de qui son pare fa feina a Pere Seda. Se n’han fet 3.800 ampolles numerades. Cada unitat val 6,5 euros i se’n destina 1 a Sonrisa Médica. S’ha de dir que els doblers, els 3.800 euros, ja s’han donat a l’entitat, a parts iguals, per part de Licors Moyà, Sergi Darder i Pere Seda. 

Téntol és fruit d’un cupatge de les varietats Merlot, Callet i Ull de Llebre de l’anyada 2018. És un vi de capa mitjana, de vermell bordeus amb rivets violeta. Té aromes de fruita vermella i reminiscències de cirera. En boca té un pas agradable, amb un lleu punt d’astringència. És un bon acompanyament de la sopa farcida o de qualsevol carn blanca.