Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula | Un aliment cruixent per menjar amb alegria

Un aliment cruixent per menjar amb alegria

La quarta generació de la família Noceras, amb Onofre i Sebastià al capdavant, mantén viva la tradició d’elaborar galletes (o galetes) marineres a Mallorca. La història d’aquesta empresa es remunta a l’any 1890 quan Sebastià Noceras, el seu besavi, va fundar el forn de la Plaça de Sant Martí de Muro. El seu fill, Sebastià, en va agafar el relleu i, posteriorment, el fill d’aquest, Gregori, que va ser qui va decidir deixar de banda les ensaïmades i el pa que elaboraven els seus avantpassats per centrar-se exclusivament en les galletes els fan famosos a l’illa i més enllà: les galletes Gori de Muro.

Cal dir que les galletes d’oli han estat un producte habitual de l’oferta dels forns fins que han agafat prou força per comercialitzar-se totes soles. De fet, encara hi ha forns que en fan, com ara el Forn Can Amer de Sant Llorenç des Cardassar i la Pastisseria Real de Palma.

Tornant a les de Muro, el pare de Gori Noceras va recordar la fórmula de les galletes marineres, un aliment que es caracteritza perquè no agafen tanta d’humitat com les altres, ja que són més planes, i van molt bé per fer de barqueta (o suport) d’una bona sobrassada, paté, formatge i, fins i tot, hummus.

Galletes coentes Gori de Muro

Galletes coentes Gori de Muro

Ara fa vuit anys, el mes d’octubre de 2013, varen presentar un sabor: les galletes coentes. Mesos abans, la família es plantejava crear un nou gust que complementàs les galletes marineres normals i les marineres de romaní. Finalment es decantaren per les coentes perquè és una característica de Muro i pobles del voltant i, també, perquè a la majoria de mallorquins els agrada menjar amb alegria. És una galleta cruixent, d’un coent de nivell mitjà, que té bastant acceptació. Actualment, Gori de Muro n’ha ampliat l’assortiment i en fan de moltes castes com les de xia, de lli i de cinc cereals.

Compartir el artículo

stats