Suscríbete

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Bunyols

Els bunyols es comencen a preparar pocs dies abans de la festa de santa Úrsula i les 11.000 verges. Potser siguin l’únic de la festa que té sentit

Bunyols | B. RAMON

La llegenda de santa Úrsula, que suposadament va morir màrtir vora 11.000 verges, no resulta fàcil de sostenir. Juntament amb la llegenda, a Mallorca hi ha una tradició que va mancabant i que tampoc té massa sentit a l’actualitat: els joves, a la revetlla canten serenates a les fadrines, que –en teoria– reserven la seva virginitat per al matrimoni i aquestes conviden a menjar pastes (preferentment bunyols) i alguna beguda espirituosa als cantaires. La virginitat femenina per arribar al matrimoni (la masculina havia resultat sempre innecessària) té pocs adeptes. Els bunyols, sí.

Ingredients

  • 500 g de moniato bullit (hi podem mesclar patata),
  • 1 cullerada de saïm
  • 1 cullerada i mitja de sucre
  • 1 ou,
  • llevant premsat (com una ametlla)
  • 1 tassonet d’aigua tèbia i uns 300 grams de farina de força.
  • Oli abundant per fregir-los i sucre fi per empolsimar-los.

Preparació

  • Bullirem o torrarem el moniato. Si hi volem mesclar patata la bullirem. Tot plegat no ha de sobrepassar el mig quilo.
  • Pelarem els moniatos i en farem una pasta fina.
  • Dins un ribellet hi fondrem el llevat l’aigua tèbia. Una vegada estigui ben fus hi mesclarem el saïm, 1 ou sencer i el sucre. Ho integrarem bé.
  • Hi afegirem, abans que es refredi del tot, la pasta fina del moniato. Ho anirem integrant tot.
  • Poc a poc hi anirem agregant la farina de força, en la quantitat assenyalada o fins que trobem que és suficient. La pasta no pot resultar excessivament espessa, sinó que encara s’ha d’enganxar una mica pels dits. Continuarem treballant la pasta uns quants minuts i quan acabem de pastar-la taparem el ribellet amb un drap i la deixarem reposar fins que hagi tovat i augmentat considerablement el seu volum.
  • Després del tou, la tornarem a pastar dos minuts.
  • Ja podrem començar a fregir els bunyols dins oli ben calent i abundant, dins una paella fonda. -Agafarem la pasta amb la mà esquerra i l’estrenyerem i amb la mà dreta agafarem aquesta pasta ajuntant el dit gros i l’índex per produir el forat central del bunyol; amollarem la pasta dins la paella i els fregirem pels dos costats.
  • Els bunyols es fan durant totes les festes d’hivern, especialment per Tots Sants i sant Antoni.

Compartir el artículo

stats