Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Frit vegetarià d’estiu

Plat pobre –de fet en algun indret se l’anomena «Frit pobre»– que té semblances amb altres que pertanyen a la cuina dels ermitans

Frit vegetarià d’estiu

El frit (o freixura) és un dels clàssics entre els plats tradicionals de la nostra cuina. El que es prepara per Pasqua es realitza amb les vísceres d’anyells i cabrits, destinats a proporcionar carn per a les panades i per als plats de carn del dia de Pasqua. La freixura és un paradigma de la cuina pobra i d’aprofitament, però hi ha versions encara més pobres, com la que aprofita els menuts (fetges, corets, budells, crestes, etc.) de pollastres i conills. I encara una de més enginyosa, intemporal i vegetariana que es fa amb les hortalisses del temps i ous fregits, i que resulta deliciosa. 

Ingredients per a 4 persones:

  • Si el plat es prepara a l’estiu: ous, patates, cebes tendres o grells (o ceba), colflori, albergínies, pebre vermell, pebre verd, pèsols, alls, fonoll tendre (opcional), llorer, un pebre coent (opcional) oli, sal i pebre bo.
  • Si es fa a la primavera hi posaríem: carxofes, favetes...
  • Si es prepara a la tardor: hi diuen molt els bolets.

Preparació

  • Tallarem les albergínies en daus, que salarem perquè amollin el suc amarg. 
  • Prefregirem les patates amb uns quants alls i les reservarem fora de la greixonera.
  • Tot seguit fregirem, per separat, tots els altres ingredients, perquè cada un tengui el sent punt de cocció. Tendrem en compte que les hortalisses no s’han de coure en excés, ja que no s’han d’espenyar una vegada ho ajuntem tot. 
  • La colflori s’ha de coure molt poc.
  • Eixugarem les albergínies i les fregirem.
  • Fregirem els pebres verds i vermells amb uns quants alls aixafats i una fulla de llorer.
  • Si ens agrada que el frit surti un poc coent, introduiríem un pebre coent dins l’oli on es van fregint totes les hortalisses.
  • Quan haurem fregit tots els ingredients, tornarem a passar les patates per la paella, amb l’oli ben calent, tan sols un minut perquè siguin més cruixents. Les mesclarem amb la resta d’ingredients dins la greixonera. Ho salpebrarem. 
  • Escamparem uns brins de fonoll tendre (Opcional) i mesclarem tots els ingredients, malavejant que no s’espenyin. 
  • Finalment, fregirem una sèrie d’ous, com si fossin estrellats, amb l’oli ben calent perquè facin «randa». Amb la giradora els esclafarem el vermell i els acabarem de coure.
  • Una vegada fregits, els posarem dins un plat, els tallarem en daus i els mesclarem amb el frit. 

Compartir el artículo

stats