Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Gastronomia

Cuina amb memòria | Fideus amb cranca

Fideus, arròs o sopes de cranca són plats de pescadors que pertanyen al passat, ja que a l’actualitat la cranca està en vies d’extinció

Cuina amb memòria | Fideus amb cranca

Fa més de 50 anys era freqüent que les barques d’arrossegament fessin captures «involuntàries» de cranca; era tan poc preuada que no només no es comercialitzava sinó que sovint retornava a la mar. La pesca de llagosta i una certa pesca submarina incontrolada va dur la cranca mallorquina gairebé a la desaparició. A tot això potser s’hi hagin d’afegir els efectes del canvi climàtic. Tot i que és impossible, avui, trobar la cranca mallorquina a les llotges, sempre es pot recórrer a cranques -ben diferents- d’altra procedència. La que il·lustra la foto és gallega.

Ingredients per a 4 persones:

Per al brou: peix de prémer (morralla), ceba, tomàtiga, alls, julivert, oli, aigua i sal.

Per als fideus: fideus, 1 cranca, 1 sèpia, ceba, tomàtiga, pebre verd, alls, pèsols, julivert, ametlles torrades, oli, aigua i sal. (Amb la recepta original hi havia ermitans, crancs i figues d’ermitans).

Preparació

  • Aquesta és la recepta que ens va transmetre Mateu Pascual Soler (Manacor, 1920 - Portocristo, 2005), cuiner de la barca del bou Antonieta, desapareguda de la nostra mar, com tantes altres. 
  • És impossible, avui, poder reproduir-la amb fidelitat, però es pot realitzar una aproximació. Val a dir que amb la mateixa recepta es pot fer igualment un arròs brouós de cranca, força més habitual a la nostra cuina que els fideus.
  • Iniciarem el brou amb un sofregit de ceba, alls i tomàtiga. Minuts després hi afegirem el peix de roca i un brot de julivert, donarem unes girades i hi abocarem l’aigua necessària i la sal. Deixarem bullir uns 20 minuts i colarem el brou.
  • Dins una greixonera amb oli hi sofregirem la cranca xapada en uns quants trossos. La traurem.
  • Sofregirem dins el mateix oli una sèpia. Al cap d’uns minuts hi afegirem una ceba i mig pebre verd tot ben picat. Salarem.  
  • Hi afegirem 2 tomàtigues de ramellet picades i uns quants alls capolats. 
  • Introduirem el brou necessari i poc després els pèsols i els trossos de cranca. 
  • En haver bullit 5 minuts a foc fort, hi tirarem els fideus. Pocs minuts després, hi agregarem una picada feta amb julivert abundant i ametlles torrades. Corregirem de sal. 
  • Els fideus bulliran el temps necessari. Dins la barca sovint es menjaven els fideus una mica estovats. 

Compartir el artículo

stats