Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Gastronomía

Cuina amb memòria | Panades de trempó

El trempó és el plat més senzill, mengívol i popular de l’estiu a Mallorca amb només tres ingredients: tomàtiga, pebre tendre i ceba

Panades de trempó.

L’antiguitat del trempó possiblement no vagi més enllà de dos segles, quan es varen popularitzar a Mallorca les tomàtigues, vengudes d’Amèrica, com els pebres i altres hortalisses totalment integrades avui dins la nostra cuina. El nom ve de trempar que en el català de Mallorca significa amanir o adobar. El trempó admet molts acompanyants: un pebre coent tendre, olives, envinagrats, conserves i altres, però també constitueix una guarnició perfecte per a plats d’estiu. Des de molts anys enrere, cobreix la coca estiuenca més popular: la de trempó. Per què no fer-ne també unes panades d’estiu?

Ingredients per a 4 persones:

Per a la pasta: 75 g d’aigua, 75 g de llet, 75 g d’oli de gira-sol, 75 g de saïm i 500 g de farina fluixa.

Per al farcit: pebre verd (n’hi ha que hi posen un poc de pebre vermell), tomàtiga pelada i un poc de ceba blanca. Oli i sal. S’hi poden afegir miques de tonyina i petites porcions d’olives tallades.

Preparació:

  • En primer lloc prepararem el trempó. Tallarem tots els ingredients en trossos molt petits i, una vegada trempats amb oli i sal, els posarem dins un colador perquè amollin el màxim de suc, perquè les panades no courien bé si n’hi hagués massa; especialment la tomàtiga, n’amolla molt de suc.
  • Prepararem la pasta, sense llevat: posarem a parts iguals 75 grams d’oli, saïm, aigua i llet i hi afegirem la farina, aproximadament uns 500 grams o fins que estigui la textura al nostre gust per poder fer les panades .
  • Ho deixarem reposar una hora.
  • Començarem a fer les panades, al nostre gust en quant a grossària, però preferiblement una mica més petites de l’habitual.
  • Abans d’omplir-les haurem eliminat tot el suc del trempó i, si estigués massa sec, hi afegiríem unes gotes d’oli d’oliva.
  • Les farcirem amb bastant de trempó, perquè quan cogui, el farcit minvarà.
  • Després de cobrir-les amb la tapa de pasta i, una vegada closes amb l’entrunyellat tradicional, les courem dins el forn, aproximadament a 180º al llarg d’uns 35 a 45 minuts, o fins que ens agradin de cuites.
  • La recepta ens va ser facilitada per na Bàrbara Montserrat Mas, una gran cuinera de Campos, poble de gran tradició culinària. Bàrbara va comentar que la pasta admet variants.

Compartir el artículo

stats