Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Coca de pasta d’ensaïmada amb cireres

Quan encara les cireres (una fruita sana i pròpia de la primera part de l’estiu) es troben al mercat, és un bon moment per fer aquesta coca

Coca de pasta d’ensaïmada amb cireres. | M.A. VADELL

La temporada de les cireres s’allarga cada vegada més; això fa que encara se’n puguin adquirir a mercats i fruiteries, però a preus no gaire econòmics. Entrats en el mes d’agost, es tracta més aviat de cireres d’importació, més grosses que les que es cullen habitualment a l’illa i d’un color força més obscur. Els experts asseguren que són depuratives, bones per a la memòria, antiinflamatòries i antioxidants. El cirerer sembla que és originari d’Àsia Menor i que els ocells, fa milers d’anys, estengueren la seva llavor per Europa; també es dóna per fet que els romans l’introduïren a les Illes.

Ingredients

  • 1 tassó de llet, 4 ous, 300 g de sucre, 200 g de saïm, 25 g de llevat, la farina de força que es beu.
  • Per a la coberta: cireres en nombre suficient, sucre, sucre mòlt i suc de llimona.

Preparació

  • La part més laboriosa serà la d’eliminar els pinyols de les cireres. Quan siguin espinyolades les col·locarem en un plat fondo amb sucre normal i un poc de suc de llimona per tal que conservin el color i la brillantor. Les reservarem.
  • Desfarem el llevat amb un poc de llet tèbia, ben fus.
  • Tot seguit hi afegirem els 4 ous, un bon tassó de llet, el sucre i la farina de força que es begui. Treballarem bé la pasta, que no ha de resultar espessa en excés. Com que és enganxifosa, necessitarem un tassonet amb oli per netejar-nos els dits i les voreres del ribellet on fem la pasta.
  • Deixarem tovar la pasta, que augmentarà considerablement el seu volum, especialment els dies de molta calor.
  • Una vegada ha tovat, treballarem la pasta de bell nou, però ara hi afegirem el saïm. Ho pastarem d’una manera menys fina, amb quatre grapades.
  • Posarem la pasta dins un motlle i esperarem que faci un segon tou; quan l’hagi fet, li anirem distribuint les cireres i omplirem el buit que han deixat els pinyols amb un poc de sucre.
  • L’enfornarem a 180º al llarg d’uns 30 minuts, amb foc de la part de baix i una mica de d’alt.
  • Quan considerem que és cuita, la traurem i l’empolsimarem amb un poc de sucre fi.
  • Aquesta coca admet altres possibilitats, a més de les cireres: albercocs a l’estiu, pebres torrats a la tardor i carabassat pel carnaval.

Compartir el artículo

stats