L’albergínia és una de les protagonistes de l’estiu. La nostra cuina té un amplíssim ventall de receptes d’albergínia, totes elles delicioses. El tombet potser és la fórmula més coneguda, ja que no hi ha receptari, que sigui un compendi de les millors receptes del món, que no inclogui la nostra que, val a dir, es fa gairebé tota amb hortalisses dutes d’Amèrica: patates, pebres, carabassó i tomàtigues. Les albergínies farcides, són també força conegudes. La recepta d’avui prova que es pot prescindir per complet de la carn, perquè allò que veritablement val la pena, és l’albergínia.
Ingredients
4 albergínies, 2 o 3 pebres vermells gruixats, 1 ceba, 2 tomàtigues de ramellet, 1 ou, alls, julivert, moraduix, galeta picada o pa ratllat, salsa de tomàtiga casolana (tomàtiga, alls, llorer, sucre i sal), pebre bo i sal. Opcional: cuixot tallat en daus molt petits
Preparació
Començarem torrant 2 o 3 pebres vermells, molsuts. Els pelarem i reservarem.Prepararem la salsa de tomàtiga amb un poc d’oli, tomàtiga abundant pelada i picada, 1 o 2 alls esclafats, una fulla de llorer, un polset de sucre i sal. Podem coure les albergínies xapades per llarg de diverses maneres: torrades, cuites al forn, bullides o fregides. Al forn i torrades es fan molt bé, es reblaneixen el suficient i mantenen la textura; fregides també, però tendran més greixos. No han de quedar massa blanes.Una vegada estan mig cuites, les buidarem i deixarem una vora de mig dit de gruixa. Reservarem la popa. Sofregirem una ceba ratllada i dos alls tallats molt finets; quan comenci a ser cuita hi afegirem la popa de les albergínies ben picada, dues tomàtigues de ramellet sense pell ni llavors ben trinxades, julivert picat molt fi i una mica de moraduix. Si n’hi volguéssim afegir, seria el moment de posar-hi cuixot tallat en daus molt fins. Salpebrarem.Quan el sofregit està quasi cuit hi incorporarem els pebres vermells tallats ben finets. Ho courem dos minuts més i ho retirarem del foc.Quan sigui fred hi afegirem un ou per fer lligar la massa.Omplirem les mitges albergínies i cobrirem el farcit amb galeta picada o pa ratllat.Les courem uns minuts al forn i les servirem amb la salsa de tomàtiga. Es poden acompanyar amb enciam o patates fregides.