Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Mongetó amb allioli

Aquest plat es pot fer tot l’any, però és més aviat d’estiu. Les mongetes verdes més adients són les més tendres i fines

Mongetó amb allioli

La mongeta verda és un dels vegetals que els europeus importaren d’Amèrica; avui es consumeix mundialment, tot i que no es va comercialitzar fins ben entrat el segle XIX. Dins la cuina de Mallorca hi va arrelar, de manera que avui és quasi imprescindible en plats de llegum, arrossos, bullits i altres, però quasi mai les mongetes són les protagonistes del plat, com a la recepta d’avui, que aprofita els millors mesos de la seva producció: l’estiu. De mongeta verda o tendra hi ha dotzenes de varietats, les més bones són les que es rompen fàcilment i tenen un bon color.

Ingredients:

Mongetó, tres cebes grans (per 1 kg de mongetó), tomàtiga, ous, alls, llorer, oli, sal i pebre bo.

Preparació

  • Eliminarem els capolls del mongetó. Xaparem les beines primes i llargues per la meitat, de per llarg. És una tasca prou laboriosa. Les bullirem en aigua fins que estiguin al seu punt. Quasi al final de la cocció hi posarem sal abundant. Han de ser cuites, però no blanes; grenyals, o com diuen molts (com si nosaltres no tenguéssim mots suficients), al dente.
  • Les escolarem. Quan han perdut l’aigua les posarem dins un recipient, amb un gruix de dos o tres dits de mongetes.
  • A part, dins una paella amb poc oli, hi sofregirem tres cebes tallades llargueres (en juliana) fins que estaran ben mortes. En esser cuites, les farem perdre l’excés d’oli, perquè el plat surti poc greixós. 
  • Damunt el mongetó hi posarem un sostre de ceba, que ha de ser molt més prim que el de les mongetes.
  • També apart, farem una salsa de tomàtiga amb tomàtiga pelada, alls, llorer, un polset de sal i de pebre bo.
  • Escamparem la salsa de tomàtiga per damunt la ceba.
  • Prepararem un allioli fet amb un o més vermells d’ou (depenent de la quantitat), oli, all i sal i l’escamparem per damunt la salsa.
  • El plat se sol menjar fred i l’ideal és preparar l’allioli un moment abans de servir el plat; d’aquesta manera defugim del perill de salmonel·la. Se sol preparar el matí per menjar-lo el vespre.
  • El plat serà veritablement bo si utilitzam mongetó, encara que amb mongeta tendra rodona més gran, el resultat és ben acceptable.
  • Aprenguérem aquest plat de Magdalena Sureda Truyols (Manacor, 1952). 

Compartir el artículo

stats