Encara que avui resulti impensable una cuina sense llimones, no va ser fins a l’Edat Moderna que es va desenvolupar el conreu de la llimonera a l’Europa meridional. L’aroma de la clovella és habitual en plats dolços, com les coques de torró i greixoneres de llet o brossat. El suc de la fruita permet donar brillantor i vivacitat a fruites i verdures, ja sigui en ensalades, en confitures o melmelades. Unes gotes de llimona acompanyen arrossos i altres guisats tradicionals i resulten imprescindibles per preparar adobs de carn o de peix. Són celebrats els gelats, sorbets i refrescs fets amb el seu suc.
Per la confitura:
- 1 kg de llimones pelades.
- 1 kg de sucre i 250 ml d’aigua.
Per al licor:
- 1,750 l. d’aigua.
- 1 l. d’esperit.
- 300 g de sucre.
- 9 llimones.
Preparació:
1- Preparació de la confitura:
- Recepta de les monges Benedictines de Manacor, que preparen unes confitures de gran qualitat.
- Eliminarem la pell de les llimones i les bullirem fins que s’hauran reblanit.
- Traurem les llimones. Les xaparem per la meitat i les posarem en aigua freda al llarg de 4 dies. És convenient, per tal d’eliminar l’excés d’amargor, canviar l’aigua dos pics cada dia.
- Dins una greixonera de test hi posarem igual pes de sucre que el de les llimones netes i un tassó (250 ml) d’aigua per quilo de fruita.
- Quan estigui a punt de bullir, hi agregarem les llimones xapades en làmines fines o bé capolades, sense cap pinyol. Les bullirem durant mitja hora i apagarem el foc. Farem el mateix tres dies seguits, sempre a foc suau.
- Empotarem la confitura en recipients de vidre i els bullirem un mínim de 20 minuts.
2- Preparació del licor:
- Pelarem les llimones i ens quedarem solament amb la pell groga, sense gens de blanc. Amb les mateixes llimones, per tant, podem elaborar confitura i licor.
- Posarem a macerar les pells obtengudes amb l’esperit al llarg de 21 dies.
- El dia 21 prepararem un almívar amb 1,75 l. d’aigua i el sucre. En haver alçat el bull, el deixarem refredar.
- Colarem l’esperit i el mesclarem amb l’almívar. Embotellarem el licor i ja podem consumir-lo, però serà millor si el deixam reposar.
- Tant en la confitura com en el licor podem variar la proporció de sucre.