Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Confitura i licor de llimona

Maig és un bon mes per a la recollida de llimones. Els esplets de les llimoneres són tan generosos que sovint es deixa perdre la fruita

Confitura i licor de llimona

Encara que avui resulti impensable una cuina sense llimones, no va ser fins a l’Edat Moderna que es va desenvolupar el conreu de la llimonera a l’Europa meridional. L’aroma de la clovella és habitual en plats dolços, com les coques de torró i greixoneres de llet o brossat. El suc de la fruita permet donar brillantor i vivacitat a fruites i verdures, ja sigui en ensalades, en confitures o melmelades. Unes gotes de llimona acompanyen arrossos i altres guisats tradicionals i resulten imprescindibles per preparar adobs de carn o de peix. Són celebrats els gelats, sorbets i refrescs fets amb el seu suc.

Per la confitura:

  • 1 kg de llimones pelades.
  • 1 kg de sucre i 250 ml d’aigua. 

Per al licor:

  • 1,750 l. d’aigua.
  • 1 l. d’esperit.
  • 300 g de sucre.
  • 9 llimones. 

 Preparació:

1- Preparació de la confitura:

  • Recepta de les monges Benedictines de Manacor, que preparen unes confitures de gran qualitat.
  • Eliminarem la pell de les llimones i les bullirem fins que s’hauran reblanit.
  • Traurem les llimones. Les xaparem per la meitat i les posarem en aigua freda al llarg de 4 dies. És convenient, per tal d’eliminar l’excés d’amargor, canviar l’aigua dos pics cada dia.
  • Dins una greixonera de test hi posarem igual pes de sucre que el de les llimones netes i un tassó (250 ml) d’aigua per quilo de fruita. 
  • Quan estigui a punt de bullir, hi agregarem les llimones xapades en làmines fines o bé capolades, sense cap pinyol. Les bullirem durant mitja hora i apagarem el foc. Farem el mateix tres dies seguits, sempre a foc suau.
  • Empotarem la confitura en recipients de vidre i els bullirem un mínim de 20 minuts.

2- Preparació del licor:

  • Pelarem les llimones i ens quedarem solament amb la pell groga, sense gens de blanc. Amb les mateixes llimones, per tant, podem elaborar confitura i licor.
  • Posarem a macerar les pells obtengudes amb l’esperit al llarg de 21 dies.
  • El dia 21 prepararem un almívar amb 1,75 l. d’aigua i el sucre. En haver alçat el bull, el deixarem refredar. 
  • Colarem l’esperit i el mesclarem amb l’almívar. Embotellarem el licor i ja podem consumir-lo, però serà millor si el deixam reposar.
  • Tant en la confitura com en el licor podem variar la proporció de sucre.  

Compartir el artículo

stats