Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Calamars amb tomàtiga de ramellet

El secret és preparar-ho amb foc potents i amb decisió. Millor si els calamars són frescs, però no és imprescindible

Calamars amb tomàtiga de ramellet

Si la frescor dels calamars és important, encara ho és més que les tomàtigues siguin de ramellet i no d’altres varietats semblants que s’hi venen molt sovint. Les autèntiques, aporten un sabor i un punt d’acidesa que les converteixen en úniques tant per el pa amb oli com per als sofregits. Aquesta tomàtiga, obtinguda -sembla ser- d’encreuaments de varietats realitzats al llarg de molts d’anys, creix en ramells. Té l’avantatge de la floració tardana, que permet sembrar-la al llindar de l’estiu i en terrenys de secà. Se sol conservar en enfilalls i dura gairebé d’un any per l’altre.  

Ingredients

  • Calamar (fresc, si és possible)
  • Tomàtigues de ramellet
  • Una ceba petita
  • 4 alls
  • Julivert
  • 1 pebre de cirereta (opcional, al gust)
  • Conyac
  • Oli
  • Sal

Preparació

  • Convé tenir tots els ingredients a punt a l’hora de començar, ja que un dels secrets és coure’l a foc fort i aviat.
  • Netejarem el calamar i el tallarem en anelles; no cal que siguin molt regulars. Si no disposam de calamars frescs -són ideals els de potera- haurem de tenir-ho en compte pel temps de cocció.
  • Ratllarem una ceba petita. Pelarem les tomàtigues de ramellet (dues per ració, mínim) i les trinxarem. Tallarem els alls en làmines fines i picarem el julivert.
  • Posarem oli abundant dins la paella o calderó i quan sigui calent hi introduirem el calamar. El girarem al llarg d’uns minuts.
  • Hi afegirem la ceba ratllada i no deixarem de girar per tal que no es cremi ni s’aferri. Convé abaixar una mica el foc. 
  • Pocs minuts després hi afegirem la tomàtiga de ramellet i seguirem girant amb decisió.
  • Un minut després hi afegirem els alls tallats en rodanxes fines i continuarem girant i gairebé de seguida hi abocarem una copa de conyac calent i flamejarem, sense deixar de girar la paella.
  • Quan s’apagui la flama del conyac donarem unes girades més i hi afegirem una grapada de julivert tallucat.
  • Si volem que el plat sigui un poc coent, hi afegirem un pebre de cirereta al començament.
  • Es pot acompanyar amb arròs blanc, o bé amb patata bullida o fregida. 

Compartir el artículo

stats