Si la frescor dels calamars és important, encara ho és més que les tomàtigues siguin de ramellet i no d’altres varietats semblants que s’hi venen molt sovint. Les autèntiques, aporten un sabor i un punt d’acidesa que les converteixen en úniques tant per el pa amb oli com per als sofregits. Aquesta tomàtiga, obtinguda -sembla ser- d’encreuaments de varietats realitzats al llarg de molts d’anys, creix en ramells. Té l’avantatge de la floració tardana, que permet sembrar-la al llindar de l’estiu i en terrenys de secà. Se sol conservar en enfilalls i dura gairebé d’un any per l’altre.
Ingredients
- Calamar (fresc, si és possible)
- Tomàtigues de ramellet
- Una ceba petita
- 4 alls
- Julivert
- 1 pebre de cirereta (opcional, al gust)
- Conyac
- Oli
- Sal
Preparació
- Convé tenir tots els ingredients a punt a l’hora de començar, ja que un dels secrets és coure’l a foc fort i aviat.
- Netejarem el calamar i el tallarem en anelles; no cal que siguin molt regulars. Si no disposam de calamars frescs -són ideals els de potera- haurem de tenir-ho en compte pel temps de cocció.
- Ratllarem una ceba petita. Pelarem les tomàtigues de ramellet (dues per ració, mínim) i les trinxarem. Tallarem els alls en làmines fines i picarem el julivert.
- Posarem oli abundant dins la paella o calderó i quan sigui calent hi introduirem el calamar. El girarem al llarg d’uns minuts.
- Hi afegirem la ceba ratllada i no deixarem de girar per tal que no es cremi ni s’aferri. Convé abaixar una mica el foc.
- Pocs minuts després hi afegirem la tomàtiga de ramellet i seguirem girant amb decisió.
- Un minut després hi afegirem els alls tallats en rodanxes fines i continuarem girant i gairebé de seguida hi abocarem una copa de conyac calent i flamejarem, sense deixar de girar la paella.
- Quan s’apagui la flama del conyac donarem unes girades més i hi afegirem una grapada de julivert tallucat.
- Si volem que el plat sigui un poc coent, hi afegirem un pebre de cirereta al començament.
- Es pot acompanyar amb arròs blanc, o bé amb patata bullida o fregida.