Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula

El renaixement d’un celler

Merlot 2016 Santa Catarina.

Merlot 2016 Santa Catarina

Després de 18 anys sense vinificar de forma pròpia, el celler Santa Catarina torna a entrar en l’escena vitivinícola de Mallorca. Però anem a pams i recordem-ne breument la història: Stellan Lundqvist el va crear a Andratx l’any 1980. Va ser el primer estranger que va fundar un celler a Mallorca. Ho va fer de forma ambiciosa gràcies a la fortuna feta amb l’explotació de petroli. Com que havia viscut a l’estat brasiler de Santa Catarina, va agafar aquest topònim per batiar la seva curolla i va comprar les finques Rafal Blanc a Andratx (amb 6 hectàrees de vinya), Son Eloi (escrit Aloy en grafia sense normalitzar, amb 40 hectàrees) i Son Rossinyol (amb 13 hectàrees més). En una paraula, no anava de coverbos i la rapidesa amb què ho va fer, va fer posar en alerta cellers autòctons, molt feiners però amb una estructura i un poder adquisitiu molt més auster. De fet, l’aparició de Ludqvist va provocar germanor entre aquests vinaters illencs, que varen promoure la creació de les denominacions d’origen.

El celler va estar en funcionament fins al 2001. Amb la defunció d’Stellan Lundqvist, la família va decidir llogar-lo a Macià Batle, que el va explotar fins l’any 2014. Ara fa uns anys, l’esposa (Malle Toomes) i els fills (Olivia i Oliver) de Lundqvist varen decidir agafar les regnes del negoci i continuar amb la il·lusió de son pare, una curolla que actualment aposta principalment per les varietats locals. El resultat és un nou celler a Son Eloi (Sencelles) on es poden arribar a produir 350.000 ampolles anuals.

El renaixement d’un celler

El renaixement d’un celler

Avui, parlam del monovarietal Merlot de 2016. És la primera anyada que la família Lundqvist-Toomes ha tornat a vinificar, en aquest cas amb la col·laboració del celler de Ca’n Ribas de Consell. El raïm prové d’una vinya de més de 30 anys, que posteriorment va ser arrabassada i substituïda per ceps nous. Se’n varen seleccionar els millors fruits per elaborar-lo i va fermentar en dipòsit d’acer inoxidable. Posteriorment el vi ha reposat 10 mesos en bota de roure francès i 3 anys més en botella. S’ha optat per una imatge sòbria, amb la signatura del creador com a protagonista. És un vi de capa alta, de bona llàgrima i de color porpra. Hi destaquen notes de tomàtiga torrada i de regalim. Té un pas de boca molt agradable amb un punt astringent. És un excel·lent acompanyant per a una porcella al forn o una mitjana de bou.

Compartir el artículo

stats