Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula | Guium 2017

Un gran vi d’autor en homenatge a la ciutat romana perduda

Un gran vi d’autor en homenatge a la ciutat romana perduda

Avui parlam d’un vi d’autor de nivell, elaborat pel celler Pere Seda de Manacor. És un homenatge a la civilització romana perquè es considera que va introduir el conreu del vi a Mallorca, com bé esmenta l’obra Els vins de Mallorca, que varen publicar l’any 2006 el ja enyorat Íñigo Morales de Rada (qui ens ha deixat aquesta setmana) i Guillermo Soler (apreciat i també bon coneixedor de la matèria).

A la Mallorca romana hi havia cinc ciutats: Palma, Bocchoris, Pol·lèntia, Tucis i Guium. De les dues darreres no se n’han trobat les restes. Ara bé, hi ha investigadors (com Josep Amengual i Batle) que apunten que Tucis s’ubicava a prop de Vilafranca de Bonany; mentre que Guium molt segurament es trobava a ses Salines. De fet, en aquesta zona, a prop de Cabrera, s’han trobat àmfores amb vi i restes de naus que segurament en transportaven. Per això, les tres branques familiars que gestionen el celler, varen decidir batiar-lo com a Guium, en honor a aquesta ciutat perduda i al llegat romà.

S’elabora de raïm de vinyes velles de Merlot (60%), procedent de Son Fangos amb ceps de 28 anys, i de Callet (40%), de la finca de Son Cifre, de 40 anys. Per al disseny, s’ha optat per un tipus de lletra inspirada en les inscripcions de la columna que l’emperador romà Marc Ulpi Trajà va fer alçar a Roma després de la conquesta de Dàcia (actual Romania).

Lluc Reus, un dels responsables del celler, explica que la clau d’aquest bon vi és que el raïm tengui el punt de maduresa ideal i, perquè mantengui la fruita, que fermenti a baixa temperatura (25-26 graus), amb una prefermentació de 2 a 3 dies. Després de fer-ne el cupatge, el vi descansa durant 12-14 mesos en botes de roure francès (un 80% de primer any i un 20% de segon any) i 12 mesos més en botella. L’anyada 2017 destaca per un color de cirera picota, amb aromes de fruita confitada, amb una bona integració de la fusta. En boca és redó, amb un postgust llarg i una mica astringent. Combina molt bé amb carn vermella feta al caliu o a la pedra.

Compartir el artículo

stats