Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Greixera d’ous

El terme greixera definia abans un recipient on es feia un guisat greixós; a l’actualitat designa un plat on predominen vegetals del temps

Greixera d’ous

La greixera és un plat que pertany a la cuina del temps de primavera i molt especialment de quaresma. Tots els seus ingredients són del temps: xítxeros (pèsols), bessons de faves tendres, carxofes (negres, si és possible), cebes i patates novelles, herbes aromàtiques... Es pot fer amb ous, però també amb bacallà, costella de porc o escapcions de me. Els ingredients vegetals seran gairebé sempre els mateixos i les herbes i les espècies podran variar depenent d’allò que acompanyen. Si el plat es feia en dies d’abstinència, es prescindia dels ingredients d’origen animal. 

Ingredients   

Per 4 persones: 6 ous, 2 cebes novelles, 4 tomàtigues de ramellet, 8 patates mitjanceres, 600 g de xítxeros, 300 g de faves tendres (bessons o canonets), 8 carxofes petites, enciam, 1 cabeça d’alls, julivert, herbes aromàtiques (tem, herba-sana i moraduix o al gust), llorer, farina, galeta picada, oli, aigua, sal i pebre bo.

Preparació

  • Si fem la greixera només amb ous, sense carn o bacallà, el sofregit de ceba, dins una greixonera amb oli, serà més abundós. Al cap d’uns minuts hi afegirem les tomàtigues pelades i tallades.
  • Hi afegirem una cabeça d’alls sencera.
  • Uns minuts després, hi afegirem aigua suficient, no massa, ja que el plat no ha de resultar brouós.
  • Quan la greixonera aixequi el bull hi afegirem els bessons de faves tendres. Si ens agraden més amb la bajoca, els donaríem un bull previ. 
  • Cinc minuts després d’haver tornat alçar el bull, hi afegirem les patates tallades a cantons (que es poden fregir abans, però afegiríem greixos al plat) i les carxofes, xapades per la meitat, enfarinades (la farina espessirà el brou) i fregides prèviament (també es pot obviar fregir-les). 
  • Tot seguit introduirem els xítxeros, el llorer, les herbes aromàtiques i unes quantes fulles d’enciam tallades ben finetes. També s’hi poden afegir espàrecs silvestres, n’és també el temps. Corregirem de sal i espècies.
  • Bullirem els ous i els xaparem per la meitat, al llarg.
  • Quan els xítxeros i la resta estan al seu punt, introduirem els mitjos ous, girats amb el tall cap amunt i espargirem un poc de galeta picada arreu del recipient.
  • Minuts abans de llevar la greixonera del foc hi escamparem, també, una picada fina d’all i julivert, si ens hi agrada.

Compartir el artículo

stats