Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Faves escaldines

Les faves velles seques i sense pelar, omnipresents a la cuina dels nostres avantpassats més immediats, avui són

difícils de trobar

Faves escaldines

L’alimentació a Mallorca ha passat d’un extrem a l’altra en tan sols dues generacions. Si els nostres padrins es queixaven de menjar faves gairebé a diari -En vint dies vaig menjar seixanta vegades faves, diu la cançó-, avui resulta difícil trobar-ne als comerços habituals. Quan s’entrava en temps de quaresma, s’optava per plats sense carn, però no vegetarians, i es desenvolupava una cuina interessant de peix i molt especialment de bacallà i arengades. Les faves se solien menjar cuinades; escaldines les hi hem trobat en alguns pobles de la Serra de Tramuntana. 

Ingredients per a 6 persones

400 g de faves velles seques, dues patates, tres bledes, tres cebes grosses, 6 tomàtigues de ramellet, 4 alls, 2 fulles de llorer, oli, aigua, sal i bicarbonat.

Preparació

  • El vespre abans posarem les faves en remull amb aigua de cisterna, si és possible, i una culleradeta de bicarbonat, perquè afluixin. Ens va comentar Maria Quetglas Colom de Fornalutx (Bunyola, 1932) que abans, en comptes de posar-hi bicarbonat dins l’aigua s’hi deixava una petita taleca amb cendra. 
  • L’endemà traurem les faves de l’aigua, les rabejarem i una a una les escellarem. 
  • Tot seguit les posarem a coure amb aigua, només la suficient. Perquè les faves no s’espenyin, no surti el bessó i es coguin com pertoca, han de tenir poca aigua -just que les tapi- i s’han de coure a poc foc. Perquè mantinguin la humitat adient, i no surtin fora de l’aigua hi posarem unes bledes que les cobreixin. 
  • Anirem afegint aigua -mig tassonet- quan faci falta, encara que rompi el bull. Si no afegiu brou, l’olla no cou, deien les padrines.
  • Quan comencin a afluixar, les afegirem dues patates tallades a cantons i ho deixarem coure fins que unes i altres estiguin al seu punt.
  • A part, dins una greixonera, amb oli d’oliva verge hi sofregirem 3 cebes grosses, tallades en juliana i uns alls pelats. 
  • Quan estigui el sofregit mig cuit hi afegirem les tomàtigues pelades i ratllades i 2 fulles de llorer.
  • I quan el sofregit es confiti una mica, hi abocarem les faves i, si fa falta, un poc del brou on han bullit. Ho deixarem coure tot plegat uns 10 minuts, salarem al gust i el plat serà a punt.

Compartir el artículo

stats