Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Bullit sofregit

Un plat d’hivern que aprofita i combina

de manera enginyosa els sobrants de carn bullida amb verdures del temps

Bullit sofregit

Encara que ho pugui semblar, no és un plat exclusiu de la pagesia, ja que aquesta recepta que elaborava de manera sublim Aina Girart Bordoy Roseta (Manacor, 1914 - Son Carrió, 2006), va ser apresa en una casa de senyors de Palma, fa quasi cent anys. Més que disposar de carn, és primordial fer-ho d’hortalisses fresques i de bona qualitat. Per aquest motiu, tot i que el plat es pot preparar al llarg de tot l’any, és millor als mesos d’hivern, quan les cols borratxones i les colfloris es troben en un bon moment. Els tronxos de card silvestre serien avui una nota exòtica, però no ho eren abans.

Ingredients

Carn bullida sobrant, col borratxona (o blanca), colflori, pastanagó, mongetes tendres, tirabecs, patates mitjanceres, tronxos de card, camallot o botifarró, brou de carn o aigua, api o moraduix, oli i sal.

Elaboració

Si tenim carn bullida sobrant (de gallina, porc o vedella), la desossarem i trossejarem. Pelarem i fregirem patates mitjanceres senceres, fins que siguin daurades. Les traurem i reservarem dins una greixonera.Eliminarem els tronxos d’una col borratxona, posarem les fulles dins un ribell i les escaldarem amb aigua bullent. De seguida que han refredat, premerem les fulles per eliminar tota l’aigua possible i les passarem, senceres, per una paella amb oli. Quan prenguin coloret, les reservarem dins la mateixa greixonera d’abans.Sofregirem brots grossets de colflori i els reservarem, així com trinxes de pastanagó, mongetes tendres i tirabecs, tot per separat. Podem sofregir igualment tronxos de card, que quan són tendres resulten el millor del plat, assegurava Aina. Ho anirem reservant dins la greixonera sense mesclar els ingredients, sinó separats, uns al costat dels altres, perquè els comensals puguin servir-se i triar el que vulguin.Sofregirem bocins de llonganissa i rodanxes de botifarró (o trossets de camallot) i ho repartirem per damunt la verdura. També repartirem la carn desossada i unes fulles d’api o moraduix.Si tenim brou de bullir la carn en posarem dins la greixonera –no massa, just tap no tap– i si no en tenim, posarem aigua. Corregirem de sal i posarem la greixonera a foc fluix, xup-xup, una hora ben sencera. Si fes falta, afegiríem més brou, per tal que en tengui una mica quan es tregui el plat a la taula. El plat es pot fer també sense carn bullida.

Compartir el artículo

stats