Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula | Maceració carbònica 2020, Macià Batle

Vi novell en honor de la festa de Sant Antoni

Maceració carbònica 2020 Macià Batle

Macià Batle elabora el vi novell amb el mètode de maceració carbònica. De fet, va ser el primer celler de l’illa en usar-lo a l’illa, l’any 2004, amb molt bona acollida pels entesos. Ramon Servalls, director del celler, explica que la Festa del Vi Novell de Santa Maria del Camí, iniciada el 2002, va ser un estímul per elaborar-lo com també per acudir a la Mostra de Vins de Maceració Carbònica, que se celebrava al Palau de Congressos de Madrid des de l’any 1998 fins al 2011, quan va desaparèixer per mor de la crisi econòmica).  

La maceració carbònica remet a la manera més primitiva de fer vi. Diu Servalls que segurament va ser per casualitat: «ens imaginam que un primitiu va trobar raïm i el va deixar dins un test; quan va madurar, va treure suc i, després va fermentar».

El vi novell de Macià Batle no té cupatge i, com és lògic, gens de bota. Té com a protagonista les varietats autòctones Mantonegro (per al negre), Gorgollassa (per al rosat) i Premsal Blanc, que solen ser molt aromàtiques i són ideals per a aquest mètode. El negre es recomana beure una mica fresquet, a devers 15 graus. En tots tres, hi destaquen les notes de llepolia i són vins amb molta de frescor.

Les il·lustracions de Canizales en protagonitzen el vi novell de l’anyada 2020. L’artista d’origen Colombià, però mallorquí d’adopció, ha optat pel sant més estimat de Mallorca i ha usat imatges del llibre ‘Dimonis, on teniu la ximbomba?’, del qual n’és l’autor juntament amb els textos glosats d’Antònia Nicolau ‘Pipiu’. Per al vi negre i per al rosat, hi apareixen diables inspirats en les figures de Manacor, Petra, Muro, Son Servera, Capdepera, Artà, Algaida i sa Pobla, mentre que el vi blanc té la imatge del protector dels animals.

Compartir el artículo

stats