Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Frit de matances

frit de matances

Quan arribava el fred, la pràctica totalitat de famílies mallorquines feia matances. Els embotits que se n’obtenien (sobrassada, camallot, botifarrons, etc.) i la carn que es conservava en sal, s’havien d’administrar amb saviesa per tal de tenir-ne al llarg de tot l’any. Malgrat el tarannà auster de la pagesia, el dia de matances es convertia sovint en una celebració pantagruèlica. Mentre se servien plats contundents, corrien el vi i el mesclat i no faltaven bessons, dolços fregits (bunyols, orellanes, engronsos...) i fruita del temps. Avui, fer matances és gairebé un acte de resistència.

Ingredients

Carn magra, xulla de la panxa i fetge de porc; pebres vermells, patates, alls, llorer, pebre coent, oli, sal i pebre bo.

Preparació

No hi ha una sola fórmula per fer el frit de matances sinó moltes; la diversitat és un distintiu i una riquesa de la nostra cuina. La recepta present es deu a Maria Moyà Pizà (Binissalem, 1919 - Alaró, 2004). Prepararem tots els ingredients per tal que quan elaborem del plat, ho tenguem tot a punt. Dins oli abundant fregirem la xulla de la panxa tallada en bocins petits, malavejant que tengui vetes de carn abundants. La xulla desprendrà part del seu greix que donarà sabor. Salpebrarem la xulla fregida i la reservarem dins una greixonera de test. Fregirem les patates, tallades a trinxes llargues no massa primes, dins el mateix oli, amb uns alls. Una vegada salades, les reservarem amb la xulla. Tot seguit courem les tallades de llom, no massa grosses ni gruixades, tan sols un minut per cada costat, ja que es couen molt aviat. Les salpebrarem i reservarem amb la resta. Farem una bona paellada de pebres vermells tallats amb la mà, juntament amb uns alls i una fulla de llorer. Quan siguin cuits, els salpebrarem i mesclarem amb la resta d’ingredients. El darrer en fregir, perquè és el que més embruta l’oli serà el fetge, tallat en trossos més aviat petits. També courà molt aviat. Ho afegirem a la resta i condimentarem al gust. Girarem el frit per encalentir-lo al llarg d’uns minuts i hi afegirem un pebre coent, evitant l’excés d’oli; tot i així aportarà 1.235 calories per ració.

Compartir el artículo

stats