Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un vi de Santa Eugènia per brufar amb gloses

Torrent Fals 2018 Vinya Taujana

Sebastià i Joan Coll són els propietaris de Vinya Taujana, un ofici que varen heretar dels seus padrins de pare i de mare. Son pare, Toni des Pinar, també va continuar amb la tradició i va començar a fer vi per vendre a altri l’any 1981. Tot i que ara mateix a Santa Eugènia només hi ha dos cellers, Sebastià conta que abans de la fil·loxera, hi havia 72 llocs on es feia vi. «Quasi tot era per a autoconsum o per baratar per altres aliments com oli o patata». Ell i el seu germà foren els primers a professionalitzar-se a Santa Eugènia i l’any 2001 varen fer el nou celler, a l’entrada del poble. Ara bé, hi continuen venent vi a granel, de manera que han conservat molts de clients que cerquen un vi més econòmic, sense suportar els costos que suposa embotellar.

N’elaboren dos de negres, un de rosat i un de blanc embotellats, però allò que molta de gent no sap és que Sebastià és glosador i que si algú li comana vi amb una mica de temps, el personalitza amb una glosa inèdita, de manera que pot ser un regal d’aniversari o de noces especial, sense cost afegit.

Sobre el vi que parlam avui, cal dir que el raïm amb el qual es fa prové de la finca Torrent Fals, que es troba dins el municipi de Santa Maria del Camí. Són ceps de més 40 anys, que es varen sembrar als anys 1977 i 1978. Com el nom indica, és una zona en la qual quan plou molt, tota l’aigua s’hi concentra. L’anyada 2018 està feta amb un 68% de Mantonegro i un 32% de Cabernet Sauvignon, dues varietats que fermenten per separat en dipòsits d’acer inoxidable. Se’n fa el cupatge i reposen durant un any en botes de roure francès i americà. El resultat és un vi de color grana, de capa mitjana, amb aromes de pebre i mora madura amb un pas intens en boca amb records de xocolata negra, ideal per acompanyar amb una porcella al forn.

Compartir el artículo

stats