Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Arròs amb colflori i carxofes

Arròs amb colflori i carxofes

Al camp mallorquí es comencen a collir carxofes blanques i la colflori inicia la temporada, que arribarà fins a la primavera. La colflori és originària del Pròxim Orient i ja es coneixia a l’antiguitat (encara que només s’utilitzava amb finalitats terapèutiques), però van ser els romans els primers en cultivar-la. D’Itàlia es va estendre a altres països de la Mediterrània a partir del Renaixement i el seu conreu es va generalitzar a Europa dins el segle XVIII. Abans era molt més petita; el color blanc, els brots apinyats i una mida més gran és fruit d’una perllongada selecció artificial.

320 g d’arròs, 8 brots de colflori, 2 carxofes, 150 g de mongeta tendra, 1 ceba, 2 tomàtigues de ramellet, 1 patata, ½ llimona, dos alls, oli, sal, espècies com Jamaica, nou moscada, pebre bo, canyella i clau; pebre bord i pebre bo (opcional: esclata-sangs i safrà).

Sofregirem amb oli, dins una greixonera de test una ceba i dos alls, tot ben tallucat. Remenar adesiara. 8/10 minuts després hi agregarem les tomàtigues de ramellet pelades i capolades. Si disposam d’uns esclata-sangs o altres bolets, els hi afegirem uns minuts després i els mesclarem bé amb la salseta. Netejarem i trossejarem les carxofes i, per tal que no s’obscureixin, les untarem amb suc de llimona. Hi agregarem una patata tallada en làmines molt primes per espessir el brou; immediatament després hi abocarem un litre i mig d’aigua o brou (de verdures si volem que el plat sigui del tot vegetarià). Deixarem que la mitja llimona utilitzada, bulli dins el brou. Deixarem bullir uns 10/15 minuts. Tot seguit, introduirem les mongetes tendres, tallades en trossos de 4 o 5 cm. i les carxofes tallades en grells. Deixarem bullir 5 minuts més. Traurem la mitja llimona. Amb el brou ben bullent hi agregarem l’arròs i el girarem. Poc després, introduirem els brots de colflori no massa grossos (ni massa petits). Hi afegirem una espipellada d’espècies de tots els sabors i per tal que doni color al plat, a més del gust, un polset de pebre bord. Hi anirien molt bé uns brins de safrà. Deixarem bullir l’arròs uns 15 minuts, o bé segons la recomanació de la marca. Servirem el plat ben calent. Ha de sortir brouós.

Compartir el artículo

stats