Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Coca de verdura, pebres torrats i picornells

Coca de verdura, pebres torrats i picornells

La nostra cuina ha estat catalogada per gastrònoms externs i de prestigi com una de les millors de la Mediterrània. La justa fama no s’ha assolit només amb els plats més coneguts: arròs amb tallades (mal anomenat brut), frit, tombet i ensaïmada, per exemple, sinó pel fet que dins la cuina casolana popular s’hi troben tresors gastronòmics, que són el resultat de combinar de manera sàvia els productes de temporada. Aquesta coca, apresa temps enrere de Catalina Moranta Vives (Selva, 1934), que utilitza pebres torrats i picornells, és tot un luxe i ho exemplifica.

Ingredients

Farina, llevat de pa, picornells, pebres torrats, julivert, un manat de bledes, un manat de cebes tendres, alls, oli, aigua, sal, pebre bo i pebre bord.

Preparació

Una tasca important és la neteja prèvia de tots els ingredients. Els picornells, amb un pedaç humit o amb paper de cuina i el julivert i les bledes, amb aigua. És igualment important escolar la verdura, ja que l’aigua afectaria la pasta i desvirtuaria el sabor de la coca. Tremparem els pebres torrats (s’hi pot mesclar albergínia i tomàtiga torrada) amb oli, sal i una picada d’all i julivert. Fenyerem la pasta utilitzant aigua i oli a parts iguals, un poc (com una ametlla) de llevat de pa i la farina que es begui. La quantitat dependrà de la grossària de la coca. Quan estigui ben treballada, deixarem tovar la pasta. Estendrem la pasta damunt la llauna i a damunt hi posarem un sostre de verdura (julivert, bledes, cebes tendres i alls) ben tallucada, trempada amb oli, sal, pebre bo i pebre bord. Enfornarem la coca a foc viu fins que la verdura sigui gairebé cuita. La traurem, i per damunt de la verdura hi espargirem un sostre de pebres torrats –espessos– ben trempats. Tendrem en compte que els pebres ja són cuits i, per tant, no necessiten gaire forn. Per damunt els pebres torrats hi escamparem un bon grapat de picornells –també espessos–, assaonats amb sal i pebre bo. Tornarem enfornar la coca uns minuts, fins que els bolets seran cuits. La bona cuinera ens recomanà acompanyar aquesta coca amb un singló de raïm o amb figues fresques. Tota una incitació al pecat de gola.

Compartir el artículo

stats