Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bunyols amb patata i moniato

bunyols amb patata i moniato

El proper dia 21 se celebra la festa de Santa Úrsula i les onze mil Verges; moltes verges, si val dir ver, quan la base històrica dels fets del seu martiri és inconsistent –ho diuen els experts– i fins i tot hi ha dubtes seriosos sobre l’existència d’aquest personatge del segle IV, que va ser magnificat i reivindicat per una monja del segle XII. Llegendes a part, a Mallorca és/era tradició que els enamorats cantin serenates a les seves estimades la revetlla de les Verges, mentre que les al·lotes els solen oferir bunyols i mistela o altres begudes, sempre espirituoses.

Ingredients

1 kg de patata i moniato, mig quilo de farina fluixa, llevat premsat (com una nou), 3 ous per quilo, l’aigua que es begui, oli abundant i sucre o mel per mullar-los.

Preparació

Bullirem els moniatos i les patates (no necessàriament a parts iguals). En esser cuits els aixafarem o passarem pel passapurés, que quedi una pasta molt fina. Fondrem el llevat dins un tassó amb aigua tèbia. Mesclarem la patata i el moniato amb la farina, el llevat, els ous i començarem a pastar. Anirem afegint aigua (millor si és tèbia) i seguirem treballant la massa més de 10 minuts. Per saber si està a punt es mira si la pasta fa petites bòfegues. La pasta no ha de resultar gens espessa però manejable. Serà suficient que la deixem tovar entre 15 i 20 minuts. Posarem oli de llavors abundant dins una paella fonda i l’encalentirem. També encalentirem una mica d’aigua per rentar-nos-hi les mans mentre fem els bunyols. Quan l’oli és calent, començarem a fer els bunyols. Amb la mà esquerra agafarem un pilot de pasta i l’estrenyerem. Amb l’altra mà, i amb la intervenció del dit gros i el dit del mig o de l’índex, farem un forat a la pasta i la introduirem dins l’oli. Els girarem al cap d’un moment i en poc temps, cuits. Habitualment es solen acompanyar de sucre o mel. Però també hi ha tradició a alguns indrets de l’illa, d’acompanyar-los de sobrassada fregida, llet formatjada, arrop, anisat, vi blanc, mistela o xocolata. Són habituals també per Tots Sants, el dia de Matances i per Sant Antoni. Actualment, al llarg de tot l’hivern.

Compartir el artículo

stats