Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Sípia amb ceba i pilotetes

Mesclar productes de la terra amb els de la mar, això que ara és diu mar i muntanya, no és una cosa nova, abans no era un fet estrany

Un plat de sipi amb pilotetes fet a casa.

La sípia, un cefalòpode que menja mol·luscs i crustacis, aporta a qualsevol plat el gust de la mar. La seva presència a les cuines actuals ha anat en augment, al temps que pujava la seva valoració. A l’actualitat es considera quasi indispensable dins els arrossos de peix o mixtos i a calderetes i guisats a l’estil de les sarsueles. Amb ceba, s’hi prepara des d’enrere; amb pilotetes de carn potser sigui una invenció més recent. Els tres ingredients bàsics –sípia, ceba i carn capolada– s’enriqueixen mútuament de tal manera que un plat de tons grisencs, aporta colors vius al paladar.

Ingredients:

Sípia, ceba, tomàtiga, porros, bessons d’ametlla torrats, julivert, all, llorer, herba-sana, api, fonoll, oli, sal, pebre bo i aigua. Per a les pilotetes: carn capolada, all, julivert, mica de pa, llet, ou, farina, pebre bo, sal i oli.

Preparació:

  • Començarem per preparar les pilotetes, més aviat petites, amb carn capolada de porc, un poc d’all i julivert, mica de pa banyada en llet (eixuta), ou per fer lligar la pasta i farina. Les fregirem en oli i reservarem.
  • Donarem un bull a la sípia, sencera, juntament amb el porro i les herbes aromàtiques (un poc de cada una d’elles). Si la sípia és petita, en bullirem més unitats. En reservarem el brou.
  • En haver refredat uns minuts, tallarem la sèpia en quadradets i la reservarem.
  • Començarem, dins una greixonera de test, un sofregit amb oli i ceba abundant tallada en juliana. 
  • Quan la ceba hagi reduït i reblanit, hi afegirem dues tomàtigues de ramellet pelades i picades, sal i pebre bo. Remenarem bé el sofregit i evitarem que s’aferri.
  • Quan el sofregit estigui al seu punt i es comenci a fer la salseta, hi abocarem una part del brou produït per la sípia, que aportarà el gustet de les herbes aromàtiques.
  • Tot seguit, incorporarem la sípia al sofregit. Ho anirem girant adesiara.  
  • Afegirem, minuts després, una picada feta amb bessons d’ametlles torrades, amb all i julivert, tot ben picat dins un morter. Continuarem girant la greixonera.
  • Agregarem, dos minuts després, les pilotetes preparades abans. El plat estarà llest en cinc minuts.
  • Les pilotetes es poden preparar igualment amb popes de peix bullit en lloc de carn.

Compartir el artículo

stats