Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula

Un Divertiment per celebrar 40 anys de verema

Vermut Jaume de Puntiró Ecològic

Vermut Jaume de Puntiró Ecològic

Enguany, el celler de Santa Maria del Camí Jaume de Puntiró celebra 40 anys de verema, una tasca que va començar Jaume Calafat, de malnom de Puntiró, i que es va oficialitzar l’any 1981. L’ofici de vinater no li era estrany perquè a ca son pare, a Ca sa Consellera, n’havien fet tota la vida. Anys més tard, els seus fills Pere i Bernat li agafaren el relleu i han fet del celler i la vinya un espai dedicat a la cultura, amb actes de tota casta vinculats a l’art i a la literatura. Per això i per rememorar aquestes quatre dècades veremant, presentaran setmanalment a les xarxes socials un cartell dels que han usat tots aquests anys per anunciar les activitats culturals que s’hi fan. El primer és de 1992 i il·lustra el deu grec Pan, vinculat a la pastura i a la fertilitat, i també relacionat amb la figura de Dionís, divinitat de la vinya i el vi. 

Una bona manera de celebrar aquestes quatre dècades és brufant amb el vermut que elaboren, un dels seus divertimentos (juntament amb l’escumós Ancestral, el vi novell i el brisat). La imatge que n’il·lustra la botella és la d’ells dos jugant al carrer de la seva vila natal quan eren infants –amb 6 i 8 anys, a final dels 60–. Com totes les etiquetes dels divertiments, la fotografia va ser feta per la seva germana Maria, a qui li havien regalat un càmera. 

El vermut va sortir al mercat per primera vegada el 2019. L’èxit va ser tan rotund que el mateix any va ser declarat Producte Ecològic de l’Any per l’Associació de Producció Ecològica de Mallorca (APAEMA). Destaca per un color daurat-coure, aromes elegants i un pas refinat en boca. Està elaborat amb vi blanc, concretament amb raïm Chardonnay, de la finca de Son Bieló, macerat amb herbes aromàtiques típiques del vermut com és el donzell, a més del fonoll, la camamil·la, el romaní i les clovelles de taronja i de llimona que hi aporten el toc mediterrani d’aquest excel·lent vermut, que s’acaba d’arredonir reposant tres mesos en bota. 

Compartir el artículo

stats