Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Llampuga al forn amb allioli

Amb les turmentes de final d'estiu i els seus llampecs, arriba la llampuga, un dels productes estrella de la tardor a Mallorca

Els primers exemplars de Llampuga.

No deixa de ser curiós que un peix blau, poc o gens preuat a cuines importants de la Mediterrània, pugui convertir-se en llegenda, com afirmen els experts Sebastià Vidal-Joan i Enric Massutí al seu llibre La llampuga: un mite de tardor (Documenta, 1997). Sense dubte, a Mallorca ho és, una llegenda, com ho és a l'illa de Malta. La setmana passada arribaren els primers exemplars a les llotges, a preus més baixos que en anys anteriors. Generalment s'associa la llampuga a productes del temps i més que amb cap altre, amb els pebres, fregits o torrats.

Ingredients:

Llampuga, patates, ceba, tomàtiga, julivert, llimona, oli, sal, pebre bo. Per a l'allioli: oli, alls, vermell d'ou i sal.

Preparació:

Netejarem la llampuga i n'eliminarem el cap, la moca, les aletes i les espines exteriors.

Farem un adob amb oli, llimona abundant, sal i pebre bo. Hi mantindrem a dins la llampuga al manco una hora. Girarem el peix perquè l'adob arribi per igual a totes les parts.

Dins una paella amb oli abundant fregirem patates tallades en rodanxes més aviat gruixades i només les mig courem.

Escamparem les patates al fons d'una rostidora o palangana de forn.

A damunt hi col·locarem la llampuga sencera o bé en tallades de ració. Per sobre, hi abocarem tot l'adob i introduirem el peix en el forn, a mitja intensitat.

Quan veurem que la llampuga ja és mig cuita, li afegirem un sofregit fer amb ceba abundant, tomàtiga tallada no gaire fina i julivert, amb la sal corresponent.

N'eliminarem l'excés d'oli abans d'abocar-lo per damunt el peix.

Tornarem a introduir la llampuga en el forn fins que ens agradi el punt de cocció.

Quan sigui cuita, traurem la rostidora del forn, retirarem la verdura de damunt el peix i la posarem al seu costat i per damunt hi posarem l'allioli fet a l'estil tradicional.

A dins cada plat hi ha d'haver una part de patates, llampuga, salsa de ceba i tomàtiga i allioli.

La recepta prové de la cuina d'una família felanitxera benestant de la primeria del segle vint.

Temps enrere, la gent solia aprofitar el cap, les aletes, les espines i una part de la coa per fer uns fideus amb llampuga ben gustosos. Avui, els fideus no es fan amb roïssos.

Compartir el artículo

stats