Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Confitura de móres i licor d'aranyons

Res hi ha més gratificant a la cuina que convertir en productes sublims allò que graciosament ens ofereix la natura. Aquí tenim dos exemples

El licor d'aranyons acompanya molt bé una llesca de pa amb formatge i confitura de móres. antoni tugores

fer una confitura o una gelea de móres d'esbarzer (romeguer) es pot considerar una frivolitat o una exquisidesa capaç de crear emocions a través de la vista i el gust. El color que es pot obtenir és d'un morat (quin sinó, morat de mora) obscur i brillant; el sabor, especial, dependrà de les combinacions que hi practiquem, que no han de desvirtuar, en cap cas, l'original predominant. Pel que fa al licor, el primer plaer serà anar a buscar els aranyons, silvestres, per les voreres dels camins del camp mallorquí; el segon, compartir-lo.

Ingredients:

Per a la confitura: móres silvestres de romeguer, sucre de canya, aigua, suc de llimona i fruita que doni textura, però no sabor ni color.

Per al licor: 1 L d'anís dolç de qualitat, 250 g d'aranyons, 1 canonet de canyella i 7 grans de cafè.

Preparació:

Seleccionarem móres silvestres madures; les rentarem i escolarem.

Les bullirem amb un tassó d'aigua i el suc d'una llimona. Les remourem molt sovint perquè es coguin totes per igual i per tal d'evitar que s'aferrin.

Podem afegir-hi altres fruites, com poma -per donar-li més cos amb la pectina de la pell- o meló perquè sigui més líquida i untuosa; en aquest cas podrem obviar l'aigua.

La passa més laboriosa: quan les móres siguin cuites, les passarem per un passa-puré per eliminar-les tots els pinyolins. Si no ho fem, aquests s'enganxaran fàcilment dins la boca.

Quan comprovem la quantitat de producte net obtingut, hi mesclarem, en proporció, 500 grams de sucre de canya per quilo net de fruita.

Hi abocarem un poc més de suc de llimona i deixarem coure, sense que s'aferri, uns 30 minuts més. Hi podem afegir algun gelificant o espessidor.

Empotarem la confitura resultant i la bullirem al bany Maria.

La confitura obtinguda, molt fina, serà ideal per a cobrir pastissos o unes torrades amb mantega o formatge tendre...

Preparació licor:

Per a obtenir el licor d'aranyons o prunyons (en castellà endrines de les que s'obté el Patxaran) caldrà posar dins un recipient de vidre un litre d'anís, 250 grams d'aranyons una mica esclafats, 7 grans de cafè i un canonet de canyella.

Ho deixarem reposar en un lloc obscur sis mesos. Ho filtrarem i ja podrem servir el licor.

Compartir el artículo

stats