Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Coca de trempó

Encara que no es tracta d'un dogma culinari, es pot dir que cada coca té assignat un temps de l'any. La d'estiu, sense dubtes, és la de trempó

Coca de trempó

Pocs plats com la coca tenen tant en comú amb altres països de la Mediterrània. Amb la pizza, una de les diferències consisteix en una sàvia promoció i comercialització, fins al punt que a Mallorca la trobarem amb més facilitat que a una coca. També es tracta d'autoestima. Per altra banda a la tardor, la coca clàssica és amb pebres torrats, a l'hivern i primavera amb julivert i verdures i a l'estiu, fidels als productes del temps, amb trempó. Molt sovint, a la pagesia, la coca ha estat un recurs d'aprofitament de la pasta sobrant del pa, mesclada amb un pilotet de saïm.

Ingredients per a la pasta:

1 ou sencer, 1 tassonet d'aigua, mig tassó de llet, 1 cullerada de saïm i 1 d'oli, llevat (com una ametlla) i la farina que es begui. (Es pot preparar una pasta molt més senzilla i que no ha de tovar, només amb cervesa, oli, farina i un polset de sal. Hi ha moltes més fórmules de pasta).

Per escampar-li per damunt:

2 pebres tendres, una ceba, tomàtigues, 2 alls, 1 manadet de julivert, oli, sal, pebre bo, pebre bord i sobrassada. (A l'estiu, a alguns indrets, s'hi afegeix albergínia ben trossejada a la verdura. A Mossa hi afegien bledes escaldades).

Preparació:

Iniciarem la pasta mesclant els ingredients líquids, a més de l'ou i el saïm.

Hi afegirem el llevat, fos amb un poc d'aigua tèbia.

Hi agregarem tota la farina que es begui; la treballarem uns minuts i deixarem que tovi.

A part, tallarem una ceba, 2 o 3 pebres tendres, tomàtiga sense pelar i sense suc, 2 alls i 1 manadet de julivert, tot ben finet.

Amanirem la verdura amb sal, oli, pebre bo i pebre bord.

Estirarem la pasta ben primeta damunt la llauna. L'empolsimarem una mica amb pebre bord i deixarem que doni un altre tou.

Si la verdura ha amollat aigua, l'escolarem.

Si hi afegim albergínia, abans l'haurem feta "suar" amb sal per tal que perdi l'amargor.

Escamparem el trempó per damunt la coca. Si veiem que quan l'hem escolada ha perdut massa oli, n'hi escamparem un roll, un poc per tot.

L'enfornarem a foc viu. L'important és que se cogui la pasta i la verdura no se cremi.

A mitjan coure, hi afegirem pilotets de sobrassada, ben repartits.

Compartir el artículo

stats