Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Ciurons cuinats o trempats

A l'hivern, els ciurons resulten més greixosos degut al porquim i embotits, però a l'estiu són lleugers, nutritius i econòmics

Ciurons: un llegum sa, nutritiu i econòmic. ingimage

Els ciurons són el llegum més consumit a l'illa. Temps era temps en que les faves i les guixes (fins que d'aquestes se'n descobrí la toxicitat d'un consum assidu) eren més presents a les taules pageses. Ara, a l'estiu, els ciurons resulten mengívols si els preparam sense cap greix animal, ja siguin cuinats o en ensalada, aprofitant les hortalisses del temps. Els trobarem de bona qualitat -i a bon preu- congelats, cuits, empotats o crus. Són ideals per a una dieta vegetariana i més encara si els combinam amb cereals (pasta, arròs, sopes) ja que aporten una proteïna tan completa com l'animal.

Ingredients:

(Cuinats): 400 g de ciurons, col, espinacs, bledes, ceba, tomàtiga, patates, llorer, alls, moraduix, oli, sal, pebre bo, pebre bord i sopes. (Trempats): ciurons, tomàtiga, ceba, pebre, all, sal, oli, vinagre i ou bullit.

Preparació:

Si utilitzam ciurons secs, el dia abans els posarem en remull amb aigua i un poc de bicarbonat, si en posam massa en excés, es pelen.

L'endemà els bullirem i escolarem.

Iniciarem amb oli, un sofregit de ceba. Minuts després hi afegirem tomàtiga pelada i trossejada.

Quan comença a fer-se la salseta, hi afegirem un ull de col, un manat d'espinacs, unes bledes -tot ben trossejat- i uns quants cantonets de patata.

En haver-ho remenat uns minuts, hi afegirem els ciurons bullits.

Hi introduirem l'aigua (o brou) suficient per enllestir el cuinat. Tot seguit hi agregarem dos alls pelats, una fulla de llorer, un brot de moraduix, sal, pebre bo i una culleradeta de pebre bord.

Quan les patates i la verdura siguin ben cuites, el plat serà a punt de servir.

A la pagesia se solia fer el cuinat almenys per dos dies. En el segon, quan el plat resultava més brouós, era costum posar unes sopes al fons de cada escudella. Així ho feien a ca el padrí de na Catalina Ricart Artigues (Felanitx, 1922-2017).

Si es bullien ciurons, se'n feien suficients -sobretot a l'estiu- per poder-los menjar també trempats.

Un manera d'amanir-los era amb les hortalisses pròpies de l'estiu (un trempó finet), un all, un ou bullit i trempats al gust.

Una altra, excel·lent, és amb una salsa abundant de tomàtiga torrada, una picada d'all i julivert i un ou bullit tallucat. Amanirem el plat al gust, amb sal i oli.

Compartir el artículo

stats