Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Sopes d'era (o d'estiu)

Se solien preparar en temps de segar i batre, aprofitant les hortalisses del temps. Hi ha moltes variants depenent del que es té a l'abast

Una greixonera amb sopes d'estiu.

Tot i que sembla que en un principi es preparaven tan sols en temps de segar i batre, també es feien -i es fan- tot l’estiu i part de la tardor, perquè la seva elaboració s’allarga mentre no arribin les hortalisses d’hivern, per això es diuen també d’estiu. A l’era, la gent treballava des de trenc d’alba fins a l’horabaixa o al crepuscle vespertí. Sovint les sopes es “reforçaven” amb fideus, perquè la tasca era llarga i feixuga. Quan les forces mencabaven, una tímbola d’anís, un tassó d’aigua i unes figues seques o bessons d’ametlla feien reviscolar la gent.

Ingredients:

Fixos: sopes, ceba novella, 1 tomàtiga grossa, patates, pebres verds, julivert, alls, oli o saïm, sal i aigua. Segons el lloc, el temps i el gust: fideus, pebre vermell, albergínia, moniato, un ull de col, porro, llorer, albercocs, sobrassada i pebre bord dolç.

Preparació:

Dins una greixonera amb oli i saïm -si és possible al foc de llenya-, hi courem uns alls estavellats i ceba tallada en abundància; podem utilitzar grells, cebetes tendres o porros.

Quan la ceba sigui ben morta, hi afegirem un manadet de julivert tallucat i una tomàtiga gran pelada i trinxada.

Tot seguit hi posarem les patates tallades a cantons i pebre tendre a voler, trossejat amb la mà. Ho remenarem tot bé perquè s’integri dins la salsa del sofregit.

Hi afegirem l’aigua necessària, tenint en compte que les sopes han de sortir més aviat espesses, en no ser que les vulguem escaldades o afegir-hi fideus.

Deixarem que bulli una estona (si ens hi agrada el gust afegirem una fulla de llorer) i agregarem una cullerada de pebre bord dolç. Salarem.

Anirem introduint les sopes, per tots els costats, cercant el centre i la part més fonda de la greixonera i en haver bullit uns minuts, servirem després d’haver regat la greixonera amb un raig generós d’oli verge.

Si hi introduïm moniato, col, albergínia, sobrassada o pebre vermell ho faríem juntament amb el pebre verd. Si hi afegim albercocs, seria un minut abans de ser cuites les sopes, que escaldaríem.

Si hi posam fideus aixecarem la verdura per coure’ls dins el brou i després hi afegirem les sopes i les cobrirem amb la verdura.

Compartir el artículo

stats