Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Escudella fresca

Entre la primavera i l'estiu un cuinat de mongetes de confit o d'altre llegum tendre, amb hortalisses abundants, resulta del més mengívol

Un plat de escudella fresca acompanyat d'olives i pebre envinegrat. antoni tugores

És un plat clàssic de llegum que arriba quasi al final de la primavera. Es prepara habitualment amb mongetes de confit (pasta reial o de la reina), amb els bessonets rodons, un poc aplanats i llarguers, de color rosat amb piquets vermells, amb la bajoca també pintada de blanc i vermell. No tots els pobles de Mallorca l'elaboren igual, però sempre hi ha en comú llegum tendre i hortalisses del temps. Hi ha versions amb carn o xulla adobada, però la majoria ho prepara amb el mínim de greixos, quan la calor està arribant.

Ingredients:

400 g de bessons de mongetes de pasta reial, 1 ceba, 1 tomàtiga, 150 g de mongetes tendres, 3 patates novelles, 1 carabassó, 2 pastanagues, 1 ull de col blanca, 2 l d'aigua, 3 cullerades d'oli, 1 fulla de llorer, 1 brot de moraduix, 1 brot alfabreguera, 1 cullerada de pebre bord i sal.

Preparació:

Si el llegum (esbajocat) no és gaire tendre, el posarem en remull el vespre abans i l'endemà el bullirem fins que sigui quasi cuit.

Preparem un sofregit amb l'oli i la ceba tallada fina; quan comenci a ser cuita, hi afegirem la tomàtiga, pelada i trinxada.

Deixarem que la salsa es confiti. Aleshores hi abocarem les mongetes amb part del brou que han produït, que ha de ser suficient per fer el cuinat.

Tot seguit hi agregarem el mongetó tendre tallat petit; les patates, el carabassó i el pastanagó, tot tallat a daus; la col tallucada i la sal necessària.

Hi afegirem ara un brot d'alfabreguera, un altre de moraduix i la fulla de llorer.

Ho deixarem coure fins que tots els ingredients estiguin al seu punt. Quasi al final hi afegirem una culleradeta de pebre bord dolç. El plat no ha de quedar ni massa brouós ni excessivament espès.

L'escudella fresca es pot preparar amb altres llegums tendres, com ciurons, llenties, fesols, bessonets de fava o pèsols. També s'hi poden incorporar altres verdures i hortalisses com porro, lletuga tallada fina, api, carabassa i altres herbes aromàtiques, com la farigola o l'herba sana.

En algun indret hi afegeixen un pebre de cirereta i una picada feta amb ametlles, moraduix i llorer.

Compartir el artículo

stats