DTO ANUAL 25,99€/año

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Fideus amb gató i rajada

Plat típicament de pescadors, que es feia sovint dins barques grans. El seu secret és un bon brou, a base de peix variat

Un plat de fideus amb gató i rajada.

Un plat de fideus amb gató i rajada. antoni tugores

La bastina -rajada, ferrassa, gató, mussola i tota la família dels esquals- és un tipus de peix que abans no tenia una gran consideració i que en ocasions feia part de la soldada dels jornalers de la mar. Pel fet de ser peixos cartilaginosos, el gató i la rajada produeixen una certa gelatina que espesseix el brou i dóna un punt especial al plat. És un plat considerat pobre, però que és un luxe si es prepara bé. Si es preparaven dins una barca, se solien fer espessos per evitar els esquitxos si la mar sanglotejava.

Ingredients:

Per al brou: peix variat, ceba, tomàtiga, alls, 1 patata, safrà o espècies grogues, oli, aigua i sal. Fideus, rajada, gató, sípia, ceba, alls, tomàtiga, oli, brou de peix, pebre bord dolç i sal. Opcional, una picada d’all i julivert.

Preparació:

En primer lloc prepararem el brou. Posarem dins una olla un raig d’oli i una ceba tallada fina, juntament amb uns alls.

Minuts després hi afegirem tomàtiga pelada i trinxada i una patata esbocinada.

Quan el sofregit estigui a punt, hi abocarem l’aigua (mig litre per ració). Quan aixequi el bull i el talladons de patata pugin i baixin, serà el moment d’introduir-hi el peix, com més variat, millor.

Hi afegirem uns brins de safrà o espècies grogues, deixarem bullir uns minuts i apagarem el foc.

Dins una altra olla o calderó hi sofregirem una sípia tallada. Deixarem que amolli el seu suc i el vagi absorbint. Aleshores, hi afegirem oli i una ceba tallada fina amb dos o tres alls ben picats.

Uns minuts després hi agregarem dues tomàtigues de ramellet pelades i trinxades i salarem.

Quan el sofregit s’hagi convertit en una salseta, hi afegirem els fideus, del número dos, uns 75 g per persona.

Sofregirem els fideus, a foc moderat, uns quants minuts, perquè s’amerin bé del sofregit.

Hi abocarem el brou ben calent i, quan hagi bullit dos o tres minuts, hi ficarem les tallades de gató i rajada per damunt. Quan la rajada sigui cuita (sis o set minuts) el plat estarà ben a punt.

Faltant dos minuts, si ens hi agrada, hi espargirem una picada d’all i julivert. El plat no ha de resultar excessivament brouós.

Compartir el artículo

stats