Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Cuinat de caragols

La festa de Sant Marc -25 d'abril- dóna el tret de sortida a les caragolades que suposen quelcom més que un dinar, per convertir-se en una festa.

Cuinat de caragols

Estudis històrics asseguren que Roma importava caragols de les nostres illes, durant la seva dominació. Avui, els caragols silvestres es cerquen poc, a causa del sedentarisme i de la inseguretat que ofereixen les voreres dels camins tractats amb herbicides. Per això es recorre als de granja. L'important és enganyar-los bé i guisar-los amb coent i herbes aromàtiques per compensar uns mol·luscs pocs saborosos per si mateixos. Es poden enriquir amb carn -sempre es diu que els caragols són golafres- o de manera molt senzilla.

Ingredients:

Caragols, ceba, pebre, tomàtiga, herbes aromàtiques (fonoll, herba-sana, farigola, cost, moraduix, tarongí...), botifarró, sobrassada, llorer, alls, mig tassó de llet, pebres coents, brou de carn, oli, aigua i sal. Pel brou: gallina, bou, aigua i sal. Per a l'allioli: all, oli, ou i sal.

Preparació:

Per començar hem de dir que els caragols es cuinen de manera molt diversa i que gairebé cada casa té una fórmula diferent. Aquesta és d'una possessió d'Orient.

Netejarem els caragols i canviarem l'aigua les vegades que faci falta, fins que surti neta.

Posarem els caragols dins una olla a foc molt suau i quan els caragols treguin la banya, donarem la màxima potència, per tal que quedin ben enganyats amb la banya fora.

Els courem amb sal i les herbes aromàtiques (al gust) i una fulla de llorer. Els courem una hora.

A part, farem un bon brou de gallina vella i bou, aigua i sal.

Escolarem els caragols i eliminarem el manat d'herbes.

Iniciarem un sofregit amb oli, ceba, tomàtiga, pebre, alls, botifarró en rodanxes, un bocí de sobrassada i, quan estigui a punt, hi abocarem el brou fet abans.

Seleccionarem els caragols (sempre n'hi ha qualcun d'escloscat) i els introduirem dins el brou. Hi afegirem un altre manat d'herbes, llorer i pebres coents al gust.

Quan el brou i els caragols comencin a bullir, hi agregarem mig tassó de llet.

Deixarem que els caragols bullin fins que surtin amb facilitat de la closca i estiguin al seu punt; normalment, més de dues hores.

Els acompanyarem d'un allioli tradicional, fet tan sols amb quatre ingredients: all (al gust), oli, ou i sal.

Compartir el artículo

stats