Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Freixura de divendres

La freixura és el 'frit' que es fa a Mallorca amb les vísceres d'un xot o d'una porcella. En temps de quaresma, però, es troben alternatives a la carn

Els grells són imprescindibles en una bona freixura vegetariana o de carn. ingimage.com

Diu un dels nostres refranys populars que qui no pot segar, espigola. Qui no pot menjar carn, troba en la cuina tradicional un bon succedani vegetarià. En realitat, la cuina està plena de succedanis imaginatius: farina i espècies grogues simulen un ou batut per a una truita, el tronc de bleda es pot convertir en peix de la terra o patata per a la truita, la safannària morada pot parèixer un tros de carn, la greixonera de patata aparenta ser de brossat, el pa amb oli amb pebre bord, de lluny sembla amb sobrassada...

Ingredients:

Patates, carxofes, colflori, pèsols, estirabecs (pèsols amb clovella), faves tendres, un pebre vermell, espàrrecs, troncs de bleda, grells, alls, llorer, fonoll tendre, oli, sal, pebre bo i pebre bord coent.

Preparació:

— Netejarem tota la verdura esmentada. Pelarem les patates que tallarem en daus petits.

— Traurem les fulles exteriors i les puntes de les carxofes, que tallarem en grells.

— Eliminarem també els capolls de les faves tendres i els fils de les bajoques, així com dels estirabecs i dels troncs de bleda.

— Tallarem la colflori en brotets petits i trossejarem (2/3 cm) els espàrrecs, les faves tendres, el pebre vermell i els tronxos de bleda.

— Començarem fregint les verdures que menys embruten l'oli. No cal que totes siguin per separat, però sí per afinitat de temps de cocció, malavejant que la fritura quedi un poc grenyal.

— El penúltim que fregirem serà el pebre vermell, amb alls abundants i una fulla de llorer.

— Ho anirem reservant tot dins una greixonera, escolant abans la verdura perquè no aporti tant d'oli.

— Dins el mateix oli fregirem durant pocs minuts els grells o les cebetes tendres, amb tota la part de les coes que sigui aprofitable.

— Quan tot estigui dins la greixonera, ho salpebrarem i li donarem un puntet de coent amb pebre bord o amb un pebre coent fregit amb la verdura, a gust del cuiner/a.

— Una estona abans de servir-ho, fregirem les patates amb alls amb oli nou, de manera que surtin cruixents.

— Ho mesclarem bé tot i hi escamparem un brot de fonoll tendre tallat molt fi i el seu perfum evocarà, més encara, la freixura tradicional.

Compartir el artículo

stats