Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Arengades amb tomàtiga i espinacs

Arengades amb tomàtiga i espinacs

La humanitat coneix el peix blau fumat i en salaó des de fa mil·lennis. Mallorca, al segle XVI era (i continua sent) una illa deficitària en aliments bàsics; per això duia queviures essencials, com l'arròs, el blat, el sucre o la mel des de diferents indrets i importava botes de peix blau salat des de Sevilla. L'arengada ha estat d'enrere un recurs alimentari dels pobles de l'interior de l'illa, allunyats del peix fresc; pobles d'on hi va sorgir un receptari imaginatiu. Pel seu baix preu és un signe d'austeritat, però si es cuina com pertoca es converteix en una llepolia.

Ingredients:

Dues arengades per persona, oli o saïm, tomàtigues i espinacs.

Preparació:

— Posarem dues arengades per comensal en remull, al menys 24 hores abans de preparar-les.

— Una vegada les traurem de l'aigua, eliminarem amb esment l'escata, el cap i les restes que quedin de la moca.

— Les fregirem amb oli o saïm sense passar-les per farina, fins que estaran quasi cuites.

— Sense treure les arengades de la paella, per damunt hi afegirem dues rodanxes de tomàtiga d'un dit de gruix per persona.

— Ho courem a molt poc foc i amb la paella tapada, de manera que la tomàtiga es vagi fent quasi amb la bavor.

— Aproximadament tres minuts després, per damunt la tomàtiga hi escamparem dos manats d'espinacs, que haurem netejat, però sense tallar ni esbocinar les fulles, tan sols eliminant-ne les coes.

— Taparem altra volta la paella amb un plat o una tapadora i deixarem coure sempre a poc foc, set o vuit minuts més, o fins que els espinacs siguin ben tendres.

— Quan vegem que hi han tornat, ben tendres, amb l'ajuda d'un plat donarem la volta a la paella, com si giràssim una truita.

— El resultat serà un plat atractiu per a la vista i més encara per al paladar: al damunt de tot quedaran les dues arengades sobre les rodanxes vermelloses de la tomàtiga i baix de tot, el verd dels espinacs.

— Una recepta antiga de la contrada de Sencelles és encara més senzilla: es fregien les arengades escatades en oli, es treien i reservaven.

— En el mateix oli s'hi sofregien alls laminats i espinacs abundants. Quan estaven cuits i ben mesclats s'hi afegien les arengades i es girava tot plegat dos minuts.

Compartir el artículo

stats