Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

La salut, entre tots a l´IES Capdepera

Els alumnes en una de les activitats del projecte col·laboratiu sobre la salut.

Els alumnes de 3r d´ESO de l´IES Capdepera han estat els protagonistes, per sisè any consecutiu, del 19 al 23 de març, d´un ambiciós projecte interdisciplinari i cooperatiu sobre la salut. Durant una setmana han canviat l´horari habitual per treballar, des de diversos punts de vista (físic, biològic, emocional, mental, social, psicològic...) el fenomen de la salut.

Partint de la definició de l´OMS de la salut com un equilibri entre el benestar físic, el mental i el social, es tractava d´ajudar l´alumnat a entendre la vinculació entre aquests tres ordres, les patologies a que dóna lloc la ruptura d´aquest equilibri (especialment l´aspecte psicosomàtic), els factors que hi predisposen (biològic, genètic, ambiental, personal, social) i els hàbits que contribueixen a evitar aquesta ruptura.

Per dur-ho a terme, s´ha comptat amb la valuosa col·laboració d´especialistes de l´àmbit sanitari que han visitat el centre: una pediatra, dos psicòlegs especialitzats en salut mental (amb la inestimable aportació del testimoni de dues persones que han passat per l´experiència del trastorn mental), un psicòleg especialitzat en les patologies en l´adolescència, un osteòpata, una especialista en nutrició i un metge d´urgències del 061, acompanyat d´un infermer i dos tècnics especialistes, a més de la seva ambulància. També hem comptat amb la col·laboració, d´un alt valor educatiu, d´un jove sordmut per parlar de l´experiència de la discapacitat i dels mecanismes de l´autosuperació, i d´un taller de Ioga.

D´altra banda, una selecció d´alumnes varen tenir una jornada de treball a l´Hospital de Manacor (gràcies a la contribució de la regidoria d´Educació de l´Ajuntament de Capdepera, que va sufragar les despeses de desplaçament), on varen ser rebuts pels caps de servei de les diverses àrees i especialitats: urgències, infermeria, pediatria, anatomia patològica, esterilització, admissió i administració, etc. Una magnífica visita que els va permetre tenir una visió global de l´aspecte científic, laboral, organitzatiu i econòmic de l´àmbit sanitari, i un gran exemple de la dedicació dels professionals de la sanitat pública

Tot plegat, ha estat una gran experiència que els alumnes hauran de recollir en un treball col·laboratiu que els obligarà a sintetitzar i reflexionar sobre el que han aprés aquests dies. Una forma d´integrar i relacionar amb el món real la informació que reben a les diverses disciplines didàctiques.

Compartir el artículo

stats